Cseke Attila: hétfõtõl zöld igazolvány nélkül nagyjából csak gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba lehet majd menni. És, persze, dolgozni

Cseke Attila: hétfõtõl zöld igazolvány nélkül nagyjából csak gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba lehet majd menni. És, persze, dolgozni

Cseke Attila ideiglenes egészségügyi miniszter szerint hétfőtől az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak kivételével szinte mindenhol kötelező lesz a zöld igazolványok felmutatása. A közintézményekben vagy a több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál a látogatókat csak ezen dokumentum alapján engedik be. Mindenfajta magánrendezvényt betiltanak, és még a beoltottak sem tarthatnak összejöveteleket – írja a News.ro.

Cseke Attilát csütörtök este a Digi 24-en arról kérdezték, hogy hol lesz kötelező a zöld tanúsítvány hétfőtől, aki elmondta: „Az élelmiszerboltokon, gyógyszertárakon kívül (…) minden más intézményben, és a közintézményekben is kötelező lesz minden látogatónak. A magánszférában pedig valószínűleg az 50-nél több alkalmazottal rendelkező cégek számára fogjuk javasolni ezt, a látogatókra vonatkozóan”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az intézkedés csak a látogatókra vonatkozhat, a munkavállalókra nem.

Cseke szerint a munkavállalók esetében nem tehetnek ilyen javaslatot, ehhez a parlament jóváhagyása kellene, mivel a munkához való alkotmányos jogról van szó.

„A magánrendezvények – esküvők, keresztelők és mindenféle rendezvények – teljes tilalom alá esnek. Azokra is vonatkozik ez az intézkedés, akik be vannak oltva vagy zöld bizonyítvánnyal rendelkeznek. (…) Tilosak lesznek a magánrendezvények, esküvők, keresztelők, születésnapok, bármi más, zárt vagy nyitott térben egyaránt” – tette hozzá a miniszter.

Hírdetés

Elmondta, hogy az éttermek és kávézók nyitva maradnak, de csak a beoltottak számára.

„A kulturális helyszínek szintén csak a beoltottak számára lesznek látogathatók, és szó van arról, hogy a kulturális rendezvényeken a nézők arányát csökkentsék 50%-ról 30%-ra, holnap meglátjuk. (…) Ez ügyben még folynak a tárgyalások, de csak a beoltottak számára lesz engedélyezve a belépés” – tette hozzá a miniszter.

Az éjszakai karantén csak a be nem oltottakra vonatkozik. Azok lehetnek csak kivételek az igazolással nem rendelkezők közül, akik munkába mennek vagy munkából jönnek, illetve kivételnek számít, ha egészségügyi vészhelyzet áll fenn – tette hozzá a miniszter.

Az országos vészhelyzeti bizottság ülésére, amelyen a hétfőtől alkalmazandó konkrét korlátozásokról döntenek, pénteken 13.00 órakor kerül sor. A kormányülést 14.00 órára tervezik.

Mint írtuk, Klaus Johannis elnök bejelentette, hogy hétfőtől minden diák két hétre vakációra megy, és további korlátozásokat vezetnek be. (g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: Cseke Attila/Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »