Csehországi magyar szervezetek emlékeztek meg Esterházy Jánosról

Csehországi magyar szervezetek emlékeztek meg Esterházy Jánosról

A prágai székhelyű Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért, az Együttélés Politikai Mozgalom Esterházy János Emlékbizottsága, valamint a Prágai Magyar Katolikus Plébánia közösen szervezett kegyeleti megemlékezést a 66 évvel ezelőtt vértanúhalált halt Esterházy Jánosról március 4-én és 5-én.

Az eseményt Szakács Panni, az Esterházy János Társulás újonnan megválasztott elnöke nyitotta meg, elszavalva Wass Albert A láthatatlan lobogó című költeményét.

Ezután a szervezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a fővendégeket. Elsőként Csitári-Rákóczy Gábor Andor, Magyarország prágai nagykövetségének elsőbeosztottja tartotta meg ünnepi beszédét, melyben Esterházy János életének aktualitásáról, üzenetéről mondott lelkesítő beszédet. Utána Gubík László, a szlovákiai Szövetség a Közös Célokért elnöke és az Esterházy Akadémia igazgatója mondta el ünnepi beszédét, a nemrég elhunyt Duray Miklós emlékét is megidézve, párhuzamot vonva. Következőként Éles György, a Prágai Magyar Református Missziói Gyülekezet lelkésze mondott rövid, de tartalmas beszédet. Végül Rákóczi Anna, a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) elnöke méltatta Isten szolgáját, Esterházy Jánost.

A felszólalók, valamint a Prágai Magyar Katolikus Plébánia, a CSMMSZ prágai helyi szervezete és az Ady Endre Diákkör képviselői megkoszorúzták Esterházy János síremlékét és főhajtással tisztelegtek előtte. Ezután a további jelen lévő Esterházy-tisztelők is lerótták kegyeletüket. A megemlékezés végén a motoli temetőben egybegyűltek közösen énekelték el a Himnuszt. Ezután a Prágai Magyar Katolikus Plébánia közösségi termében imával és vendéglátással folytatódott az esemény.

Hírdetés

Vasárnap, az Esterházy János boldoggá avatásáért felajánlott szentmisén Balga Zoltán plébános a prédikációjában is kitért a példaértékű, mártírhalált halt hős 21. századi keresztényeknek szóló üzenetére. A belvárosi Szent Henrik és Szent Kunigunda-templom tömött padsoraiban jelen volt több csehországi és prágai magyar szervezet vezetője. A szertartást követően a plébánián közös imával fejeződött be az idei Esterházy-megemlékezés, amely után vendéglátásra került sor a Rákóczi Alapítvány támogatásával.

Szerző: Hegedűs Máté

Forrás: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »