Csehországban takarékoskodna az új kormány, vajon példát vesznek róluk Matovičék?

Csehországban takarékoskodna az új kormány, vajon példát vesznek róluk Matovičék?

Lassan három évtized telik el azóta, hogy Csehország és Szlovákia különálló államok, de a szlovák politika több területen igyekszik tanulni a cseh példákból. Kérdés, hogy a költségvetési takarékosság területén is így lesz-e?

Az új cseh kormány ugyanis egyik fő céljának nevezte az eladósodottság növekedésének megállítását, miközben tudni kell, hogy a GDP-arányos államadóság tekintetében a csehek az európai mintaállamok közé tartoznak.

Hírdetés

A koronavírus hatásai ugyanakkor már a nyugati szomszédainknál is érezhetők, így idén novemberben már 43,3 százalékot érhetett el a tavalyi 37,7 százalék után, s a prognózisok szerint jövő év végére a 46 százalékot is meghaladhatja. Ez is messze van még a 60 százalékos küszöbértéktől, amely alatt nehezen tudja tartani az adósságát a legtöbb ország a koronavírus járvány okozta helyzetben, de a cseh kormányzat más problémát is észrevett.

A Babiš-kormány szerintük bőséges szociális programjai nem voltak hatékonyak, s csak 2016 és 2020 között 600 milliárd cseh koronával növekedett a hiány. A kérdés csak az, hogy a Fiala-kormány mit tud a problémával kezdeni, amikor még mindig széles körű kihívásokkal kell szembenéznie az ország egészének, amely a gazdasági teljesítmény mellett a támogatási igényen is megmutatkozik majd.

A szlovák kormány úgy tűnik, még nem jutott el oda, hogy a hatékonysági kérdéseket komplexen kezelje, mert ugyan a pénzügyminiszter már több lehetséges utat vázolt, de ezek egyrészt nem átgondoltak, másrészt még a kormányon belül sem arattak osztatlan sikert.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »