Csehországban csökkennek a legnagyobb mértékben a reálbérek a visegrádi országok közül

Csehországban csökkennek a legnagyobb mértékben a reálbérek a visegrádi országok közül

A magas infláció miatt az idén 8,3 százalékkal csökkennek a reálbérek Csehországban. A négy visegrádi ország közül várhatóan a cseheknél lesz a legnagyobb reálbércsökkenés, magasabb, mint az európai uniós átlag – derült ki abból a tanulmányból, amelyet a prágai székhelyű Cyrrus beruházási társaság készített.

A ČTK cseh hírügynökség által ismertetett elemzés szerint a jövő évben 0,1 százalékos reálbércsökkenés várható Csehországban.

„A reálbérek negatív alakulása már tavaly óta kísért bennünket, s a következő hónapokban nem várható jelentős változás. A magas árszint negatívan befolyásolja a háztartások vagyoni helyzetét, a meglódult infláció mindenkit elszegényít, de elsősorban az alacsony bevételű háztartásokat sújtja” – mutatott rá Anna Píchová, a Cyrrus elemzője.

Lengyelországban 2,3 százalékos, Szlovákiában 1,1 százalékos, Magyarországon pedig 0,3 százalékos reálbércsökkenés várható – olvasható a dokumentumban.

Hírdetés

A jövő évben az Európai Unió szintjén 0,6 százalékos reálbér-emelkedés várható. Ugyanez a növekedés várható Lengyelországban. Szlovákiában a várható reáélbér-növekedés 0,7 százalék, Magyarországon pedig 2,3 százalék. Egyedül Csehországban prognosztizál a Cyrrus 0,1 százalékos visszaesést jövőre – írja a ČTK.

Másfelől tény – emlékeztet Anna Píchvová – hogy az utóbbi tíz évben a reálbérek növekedése gyorsabb volt az európai uniós és a visegrádi átlagnál. A 2011–2021 évek közötti időszakban a bruttó bérnövekedés 41,4 százalékos volt Csehországban, míg az uniós átlag 20,8 százalék volt.

A négy visegrádi ország közül jelenleg Csehországban a legmagasabb a havi átlagbér – derült ki a Mazars nemzetközi pénzügyi tanácsadó ügynökség legújabb tanulmányából, amelyet a közelmúltban ismertetett szintén a ČTK.

Csehországban jelenleg 1533 euró a havi átlagbér, Magyarországon 1349, Lengyelországban 1301, Szlovákiában pedig 1185 euró – mutatott rá a prágai székhelyű Mazars, amely minden évben 22 közép- és kelet-európai ország adórendszereit hasonlítja össze.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »