Csalás miatt elítélték az ismert biztonságpolitikai szakértőt

Csalás miatt elítélték az ismert biztonságpolitikai szakértőt

Csalás miatt elítélték az ismert biztonságpolitikai szakértőt

Különösen nagy kárt okozó csalás miatt kettő év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – első fokon – Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértőt és médiatulajdonost a Fővárosi Törvényszék.

A szakértő két vádlott-társát ugyancsak bűnösnek mondta ki a törvényszék, amely mintegy 440 millió forint megfizetésére is kötelezte Tarjányiékat. Az ügy érdekessége, hogy Tarjányi a polgári pert megnyerte, és a döntés szerint neki jár kártérítés.

Hírdetés

Tarjányi és két társa ellen még 2013 áprilisában emelt vádat – csalás miatt – a Fővárosi Főügyészség. A biztonságpolitikai szakértő 2010-ben került a szentesi Petőfi szálloda felújítása kapcsán elszámolási vitába a Demján-cégcsoporthoz tartozó Arcadom Zrt-vel. Az Arcadom feljelentette Tarjányi Péter cégét, a volt rendőrt pedig a 440 milliós visszaélés miatt őrizetbe is vették, de később szabadlábon védekezhetett. Tarjányi az eset kirobbanása után azzal védekezett, hogy még az eljárás kezdete előtt „az ügyben érdekelt nagyhatalmú cég befolyásos vezetője megfenyegette, furcsa dolgokat fog tapasztalni”, ha „nem nyugszik”.

A vádirat lényege szerint a Csongrád megyei szálloda felújítására irányuló projekt kapcsán a beruházó cég vállalkozási szerződést kötött a kiírt pályázatot elnyert kivitelező céggel. A beruházásra a felek 2010 júliusában 2,7 milliárd forint összegben kötöttek vállalkozási szerződést, amit két hónappal később 3,5 milliárd forintra módosítottak. A partnerek között közvetítőként egy harmadik cég járt el, őket a beruházás elnyerése kapcsán a vállalkozói díj 10%-a, mintegy 440 millió forint illette meg megbízási díjként. A vád szerint azonban a vállalkozói díj – és ezzel együtt a közvetítő cég megbízási díja – megemelése kapcsán a közvetítő cég részéről eljáró Tarjányi és vádlott-társa arra hivatkoztak, hogy a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék.

Az ügyészség szerint a valóságban azonban a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem. A vádlottak – egymás tevékenységéről tudva – mind a megbízási szerződések megkötését, illetve az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek – így a szükséges tervek, engedélyek rendelkezésre állása, munkaterület előkészítettsége, a finanszírozás biztosíthatósága, valamint a befektetett tőke megtérülését biztosító hasznosítási módok – vonatkozásában, állította a vádhatóság, hozzátéve, hogy a megbízási díjat faktorálási keretszerződés és engedményezési szerződések útján a sértett kivitelező cég kifizette.

Mindezek alapján január 11-én meghozott elsőfokú ítéletében – az ügyészi indítványnak megfelelően – a beruházó cég részéről eljáró elsőrendű vádlottat különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletében, míg Tarjányit és a harmadrendű vádlottat különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a Fővárosi Törvényszék.

Az elsőrendű vádlott és a biztonságpolitikai szakértő két év börtönt kapott, míg a harmadrendű vádlottat egy év és tíz hónap szabadságvesztéssel sújtotta a törvényszék. A büntetés végrehajtását a bíróság valamennyi vádlott vonatkozásában öt év próbaidőre felfüggesztette, egyben arra kötelezte Tarjányit és két társát, hogy a sértett javára mintegy 440 millió forintot fizessen meg.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész a vádlottak terhére, a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést, a vádlottak és védőik pedig felmentésért fellebbeztek.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »