Családi nap Nagymácsédon az összetartozás jegyében – KÉPEKKEL

Családi nap Nagymácsédon az összetartozás jegyében – KÉPEKKEL

Nagyszabású családi napot tartottak a nagymácsédi magyar alapiskola és a szülők rendezésében. Az iskolások az összetartozás táncát is ellejtették azzal az üzenettel, hogy a közösségi összefogás fontosabb a felvidéki régiókban, mint valaha.

A június eleji gyermeknap és a közeledő vakáció apropóját kihasználva tartottak családi napot a Galántai járásbeli Nagymácsédon.

A rendezvény hagyományteremtő szándékkal már másodszor valósult meg

– mondta el Fodor Szilvia az iskola mellett működő szülői tanács elnöke, önkormányzati képviselő. A tavalyi évben még kezdetlegesebb formában, szolidabb körülmények közt, kíváncsisággal tartották meg a családi napot. A sikeren felbuzdulva idén bővült a gyermekek szórakoztatásának palettája.

Fontos, hogy a közösség szíve együtt dobbanjon az iskoláéval, hiszen egy község élete elsősorban ott gyökeredzik ki. A szülők jó kapcsolatot ápolnak az iskola vezetőségével és a tanárokkal is, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeres gyermeknevelés és oktatás folyjon

– mondta Szilvia, aki megköszönte a sok segítséget, amit a szülőtársak és a pedagógusok nyújtottak a családi nap szervezése és a játékok lebonyolítása közben.

Hírdetés

A nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola udvara gyermekbirodalommá változott a családi nap időtartamára – volt minden, mi szem szájnak ingere. A gyermekek előszeretettel vették igénybe a népi játékokat, körhintát, ugrálóvárat, és szívesen játszottak a jelenlevő zsonglőrrel is. Ha kissé megfáradtak a nagy ugrálásban, az ismert mátyusföldi kézművesek Szomolai Adrianna és László asztalánál pihenhettek meg, hogy organikus alapanyagokból készítsenek képeket, asztali díszeket.  Nagy örömet okoztak a tallósi Múcska – Big Family Ranchról érkező lovak is, valamint az esti órákban a habparty és a szafaládé-sütögetés.  Az apukák előszeretettel futballoztak, míg az anyukák kidobós labdajátékot játszottak a gyerekek csapatai ellen.

Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke szülőként végzett közösségi munkát a családi napon a gyermekek felhőtlen szórakoztatása érdekében. Hangsúlyozta,

a felvidéki magyar közösségek összetartása fontosabb, mint valaha.

Éppen ezért örül annak, hogy abban a faluban, ahol családjával él ilyen színvonalas a magyar oktatás, és a pedagógusok magukénak érezték a küldetésszerű feladatot, hogy a családi napon is a gyermekekkel foglalkozzanak.

A család és a közösség szerepe kulcsfontosságú ezekben az időkben is. Ezek örökké helytálló értékek. Örülök annak, hogy a nagymácsédi gyerekek szívébe az iskolában is elültetik a magyar értékeket, mint például az összetartozás táncának fontosságát”

– mondta Forró Krisztián.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »