Csaknem száz film az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon

Csaknem száz film az idei Magyar Mozgókép Fesztiválon

Csaknem száz filmet vonultat fel az idei Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyet június 7. és 10. között rendeznek meg Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programba illeszkedve.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a fesztivál csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy az EKF-programok révén a kulturális és kreatívipar központjává kívánják tenni a térséget, erre szolgálhatnak a Magyar Mozgókép Fesztivál eseményei is.

Hozzátette, hogy a fesztivállal, amelynek szervezői kiemelkedő programkínálattal készülnek az idei EKF-évben, a régióba akarják hozni a magyar filmipart is.

Mint rámutatott, a fesztivál jó eszköze a közösségépítésnek is, hiszen alkalmat ad az alkotók és az érdeklődők találkozására.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy április 30-án ünnepeljük a magyar film napját annak emlékére, hogy 122 évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar mozgóképet, A táncz című filmet.

Hírdetés

Káel Csaba kiemelte, hogy a júniusi fesztiválon az új magyar alkotások legjavát vonultatják fel.

Csáky Attila fesztiváligazgató elmondta, hogy a nyitónapon A nemzet aranyai című dokumentumfilmet vetítik, amely a magyar vízilabda-válogatottról szól. A fesztiválon minden esztendőben újravetítenek egy-egy klasszikus filmalkotást, ebben az évben Fehér György Szürkület című filmjét is láthatja a közönség Haumann Péter főszereplésével.

A fesztiválon, amely filmbemutatók és vetítések mellett szakmai programokkal és közönségtalálkozókkal is várja az érdeklődőket, az alkotások hét kategóriában versenyeznek, a díjátadó a rendezvény záró napján lesz.

A díjakról ötfős szakmai zsűri dönt majd, amelynek elnöke Koltai Lajos filmrendező lesz, tagjai pedig Bakos Katalin szerkesztő-rendező, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer és Vecsernyés János rendező-operatőr.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivál részletes programját a szervezők később ismertetik.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »