Csak nyugalom?

Piacgazdaságban – ezt az utat választotta, ugye, Románia 1990-ben – az állam nem akadályozhatja meg az árak emelkedését, legfeljebb támogatásokkal, segélyekkel enyhíthet a lakosság terhein, csakhogy Románia pénzügyi helyzete cseppet sem rózsás, így e téren is korlátozottak a lehetőségei. Mugur Isărescu szerint nincs fedezet adó- vagy illetékcsökkentésre, sem újabb szubvenciókra, így legjobb, ha kerüljük az újabb áremeléseket generáló pánikot – mondta Románia fő pénzügyi guruja –, háború van a szomszédban, éppen csak lejárt egy világjárvány, sok jóra ne számítsunk. Megtudhattuk, hogy az ország adóbevétele 30 százalékkal csökkent, a jövedelmek 90 százaléka fix kiadásokra megy, beruházások történnek ugyan, de akadoznak az építőanyagárak növekedése miatt – magyarul ott állunk, ahol a part szakad. És amiről nem beszélt a kormányzó: az egyre emelkedő állam­adósságról, és hogy egyre nőnek az állam által felvett hitelek kamatai is. 

Klaus Iohannis is mossa kezeit, ő egyetlen hibást nevezett meg: Vlagyimir Putyint, aki megtámadta Ukrajnát, és szerinte ez az egyetlen oka a világszinten elszabadult áraknak. A kormány mindent megtett és megtesz, hogy elviselhetőbbé tegye a helyzetet – jelentette ki. Úgy tűnik, elnökünk könnyedén feledte, hogy az energiaárak növekedése már a háború előtt elkezdődött, s bár súlyosbította a helyzetet, okozója nem volt az árrobbanásnak.

Hírdetés

Mindenki hárítaná a felelősséget, de azt még a laikusok is látják, valami nagyon nincs rendben. Az előző kormányok – a szociáldemokraták és liberálisok egyaránt – folyamatos gazdasági fellendüléssel, egyre jobb pénzügyi helyzettel dicsekedtek. Hova tűntek az eredmények, ha már a válság előszele térdre kényszerítette a román gazdaságot? Hogyhogy nincs fedezet semmire, amikor nemrég még az hallhattuk, milyen remekül teljesít Románia? Ha eddig hazudtak, miért hinnénk el, hogy most igazat mondanak? 

Megtanulhattuk: ha felelős vezetők nyugalomra intenek, minden okunk megvan az aggodalomra. Az kiderült, idén még biztosan két számjegyű lesz az infláció, és jó esetben a nyáron torpanhat meg kicsit (és többnyire az áremelkedéseket mindig alábecsülik, a gazdasági növekedést pedig felértékelik az efféle előrejelzések), és az is, hogy a kormány nem tud és nem is nagyon akar tenni ellene, hisz nem tartja saját felelősségének. Putyin az oka mindennek, mi pedig sodródunk az árral. De maradjunk nyugodtak, egy kis hársfatea majd enyhíti minden bajunk.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »