Csák Máték földjén

A Fideszen belül dúló lobbiharc egyik legfontosabb oka a Főváros kontra kerületek, pontosabban Tarlós István kontra kerületek közti érdekkülönbség.

A jó ideje a sajtó és a közvélemény előtt dúló küzdelemnek nagyon komoly a tétje: kinél legyen a pénz és ki legyen a főnök?

A háború győztese úgy tűnik, egyelőre a 23 kiskirály, akik most már személyesen Tarlós utolsó fellegvárában, a Fővárosi Polgármesteri Hivatal épületében is lenyomhatnak bármit a bábbá tett főpolgármester torkán. A ma napvilágot látott koncepció szerint a közgyűlés döntő többségét a kerületi polgármesterek fogják adni, és ezzel Tarlós álma, az erős, központosított Budapest végleg hamvába hullik. Mindezt még úgyis bevállalta a Fidesz . (mindenekelőtt, Rogán Antal, Pokorni Zoltán, és az önkormányzati lobbi többi keresztapája) ), hogy tudják: jó néhány kerület megnyerése korántsem biztos ősszel.

Főváros vs kerületek

Az előző ciklus megmutatta, Tarlós István bármennyire is tökös legény, a Fidesz hardcore hatalomtechnikusaival ő sem bír. A Rogán vezette ifjú gárda ugyanis elérte, hogy a fővárosnál maradjanak a feladatok (nevezzük nevén: tartsa fenn például pénznyelő ágazatokat, mint a tömegközlekedés), míg a kerületek az idegenforgalmi adó vagy a parkolási pénzek lenyúlásával szép új köztereket tudnak átadni, természetesen masszív uniós források igénybevételével. Közben még el is lehet adósodni, kit zavar az, az állam úgyis átvállalja majd. Egyszerű ez, mint a zsríroskenyér hagyma nélkül.

Nos, az egész önkormányzati választás átalakítása önmagában nem lenne több a hazai politikában már jól megszokott pitiáner kis húzasanál, ha nem látszana eközben az is, hogy egy-egy dizájn terminálos házibuli közben láthatóan fogalmuk sincs, mit kéne kezdeni azzal a fekáliakupaccal, amit a Demszky és Atkári-érából örököltek. Nem is kezdtek vele semmit négy éven át.

Hírdetés

Jól jelzi ezt Budapest közigazgatási átszabásának folyamatosan húzódó ügye. A kerületi erős gyerekek ugyanis a bevételek lenyúlása után ahelyett, hogy a kerületi rendszer átalakítását készítenék elő – inkább beveszik a fővárosi közgyűlést is. A központosított City-koncepció helyett úgy tűnik, Budapest végérvényesen a Csák Máték földjévé válik, 23 helyi kiskirály egymással lazán, vagy még úgy sem kapcsolódó birodalmává

A főváros kiüresítésével párhuzamosan pedig megkezdődhet a BKV államosítása, amelyről már régóta piszmognak a Parlament és fővárosi közgyűlés folyosóin. Bár abszurd módon 2010 után a budapesti ágazatok közül egyedül a BKK-nak volt valamiféle elképzelése fejlesztésének mikéntjéről, az egészet kapkodással, hozzá nem értéssel és nagy adag szakmaiatlansággal sikerült is tökéletesen hiteltelenné tenni.Úgyhogy úgy néz ki, ezt az álmot is lehúzhatjuk a nagy narancsssárga wc-n.

Nagyon valószínű, hogy a főpolgármester a jövőben nem lesz több a közgyűlés levezető elnökének tisztségénél.A monoton gombnyomkodást és a kerületi Fidesz-vezetők végeláthatatlan beszédeihez való asszisztálást azonban már aligha várja meg Tarlós István. Felkészül Horváth Csaba és Bajnai Gordon…

Bazsó Bálint

Balogh Gábor


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »