Csak az kapott kemoterápiás kezelést, aki fizetett – terítette lapjait a Nemzeti Védelmi Szolgálat

Csak az kapott kemoterápiás kezelést, aki fizetett – terítette lapjait a Nemzeti Védelmi Szolgálat

Az orvos-beteg kapcsolatban elkövetett vesztegetés, valamint vesztegetés elfogadása miatt tavaly 19 ügyben kezdeményeztek nyomozást – közölte az InfoRádióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat szóvivője. Pap Judit elmondta azt is, hogy a most induló A hála továbbra sem pénz! című médiakampányukban a betegeket kívánják megszólítani.

„A Nemzeti Védelmi Szolgálat a hálapénz visszaszorítása érdekében 2021 márciusától végez bűnfelderítő és megelőzési feladatokat. Fontos elmondani, hogy mi nyomozóhatósági jogkörrel nem rendelkezünk, ha mi bűncselekményt állapítunk meg, akkor feljelentést teszünk vagy nyomozást kezdeményezünk az illetékes rendőrségen, illetve az ügyészségen” – mondta a munkájukról Pap Judit, a Nemzeti Védelmi Szolgálat szóvivője.

Szűk három év alatt 105 ügyben, csaknem 250 egészségügyben dolgozónál kezdeményeztek eljárást vesztegetés elfogadása miatt. Az orvos-beteg kapcsolatban elkövetett vesztegetés, valamint vesztegetés elfogadása miatt tavaly 19 ügyben kezdeményeztek nyomozást. A szóvivő sorolta a tipikus vesztegetési helyzeteket, amikor fizetnek a betegek az egészségügyi dolgozóknak:

  • jogellenes vényfelírás,
  • soron kívüli vizsgálatok elvégzése
  • jogellenes vagy VIP-ellátás biztosítása
  • valótlan tartalmú orvosi igazolás kiállítása
  • vizsgálat nélküli orvosi alkalmasság tanúsítása
  • 2023-ban tíz olyan ügyben kezdeményeztek eljárást, ahol hálapénz átadása történt, de az orvos vagy az egészségügyi dolgozó nem követett el kötelezettségszegést, csak eltette a pénzt a kezelést követően.

    Fontos tudni, hogy az egészségügyről szóló törvény szerint maximum a mindenkori minimálbér (jelenleg nettó 177 422 ezer forint) öt százalékának (legfeljebb kilencezer forintnak) megfelelő értékű ajándékot lehet adni az orvosnak vagy egészségügyi dolgozónak, ha mindenképpen szeretné valaki kifejezni a háláját, de ezt csak egyszeri alkalommal lehet és

    Hírdetés

    kizárólag a kezelést követően lehet átadni.

    Ennél nagyobb értékű ajándékot, szolgáltatást és egyáltalán készpénzt adni és elfogadni is bűncselekmény.

    Konkrét esetek

    Az NVSZ feljelentésére indult eljárás 67 rendbeli vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kardiológus ellen, de szintén nyomozás indult 23 rendbeli vesztegetés elfogadása miatt egy Vas vármegyei belgyógyász főorvossal szemben, aki az osztályán való elhelyezésért, soron kívüli infúziós kezelésért, illetve az elhunyt boncolásának mellőzéséért kért és kapott pénzt.

    Novemberben tettek feljelentést egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei onkológus és asszisztense ellen, mert több mint

    80 alkalommal kértek pénzt a kemoterápiás kezelésre szoruló daganatos betegektől,

    aki fizetett, az megkapta a kezelést, aki nem, az nem kapott kemoterápiás kezelést.

    A hála továbbra sem pénz

    Az NVSZ médiakampány indít, amelynek az a címe, hogy A hála továbbra sem pénz. Ennek a célja a szemléletváltozás. Tavaly több mint hatvan alkalommal, hatezer embernek, orvosoknak, ápolóknak, egészségügyi dolgozóknak, sőt már orvosegyetemi hallgatóknak is tartottak előadást, ahol bemutatták az orvos-beteg viszonyban előforduló korrupciós helyzeteket, és hogy ezeket hogyan tudják a résztvevők kikerülni, magyarán, hogy kell ilyenkor viselkedni.

    Ennek a szemléletváltó folyamatnak a következő lépése az a reklámkampány, amely most indult el, és az állampolgárokat, a betegeket célozza. Két reklámfilmet készítettek, melyekben az idősebb, illetve a fiatalabb generációt célozzák meg. Ezek a reklámfilmek 21 hazai csatornán futnak mostantól.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »