Csak a várható retorziók tartják vissza a nők megerőszakolásától az észak-afrikai bevándorlókat?

Csak a várható retorziók tartják vissza a nők megerőszakolásától az észak-afrikai bevándorlókat?

MTI nyomán

Mivel a kezdetben a rendőrök nem léptek fel megfelelő hatékonysággal a megtámadott nők védelmében, sok olyan bevándorló is vérszemet kapott, akik alapvetően nem bűncselekmények elkövetésének tervével érkeztek a szilveszteri buliba. Ez azonban arra is rámutat, hogy a főként az érintett észak-afrikai migránsok azonnal a többségi társadalom ellen fordulhatnak, ha a rendvédelmi szervek gyengülését érzik. Tehát nincsenek erkölcsi aggályaik a nők szexuális zaklatásával kapcsolatban, ezt a „szokásukat” a hétköznapokban csupán a várható retorziók miatt nem gyakorolják, legalábbis ez az elmélet látszik körvonalazódni a szilveszteri kölni eset kapcsán készített szakértői véleményből.

Körültekintő rendőri fellépéssel meg lehetett volna előzni a németországi Kölnben szilveszterkor nők ellen tömegesen elkövetett szexuális zaklatásokat és lopásokat – áll egy szerdán kiszivárgott jogpszichológiai szakvéleményben, amely az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi parlament (Landtag) vizsgálóbizottságának megrendelésére készült.

Úgy érezték bármit megtehetnek, és meg is tettek

Hírdetés

A Bild című lapban és a Rheinische Post című lapban ismertetett szakvélemény szerint a Kölnben a főpályaudvar és a dóm előtti területen szilveszterkor történtek a kriminológia egyik közismert elméletével, az úgynevezett törött ablak teóriával magyarázhatóak. Az elmélet egy olyan helyzetet, illetve környezetet ír le, amelyben valamilyen jogsértés – például egy kirakat betörése – révén az az érzet keletkezik, hogy következmény nélkül meg lehet szegni a társadalmi és jogi előírásokat, aminek hatására az anómia – szabályok, normák nélküli állapot – felé mutató, öngerjesztő folyamat indul el.

Pontosan ez történt Kölnben szilveszter éjjel” – áll Rudolf Egg pszichológus, kriminológus szakvéleményében, amely szerint sokan spontán módon csatlakoztak a nőkkel erőszakoskodó bűnelkövetőkhöz, miután látták, hogy a jogsértésnek nincsen azonnali következménye, és a helyszínen összegyűlt – túlnyomórészt fiatal észak-afrikai – férfiak nagy száma azt az érzést keltette bennük, hogy egy névtelen tömeg részét alkotják, amelyre nem vonatkoznak a társadalmi együttélés szabályai.

Így „törvényen kívüli terület” jött létre, a helyszínen tartózkodók számára úgy tűnhetett, hogy bármit megtehetnek, és ennek hatására „egyre inkább feloldódtak a belső gátlások, amelyek számos (elkövető) férfiban valószínűleg nagyon is megvoltak” – emelte ki a szakértő, a többi között hozzátéve, hogy az éjszakai sötétség is hozzájárulhatott a törvényen kívüliség érzetének kialakulásához.

A rendőrségnek ezzel a „szívó hatással” szemben határozottan, és főleg időben fel kellett volna lépnie, de ez elmaradt. A terület kiürítéséhez nagyon későn, csak röviddel éjfél előtt kezdtek hozzá – emelte ki Rudolf Egg, rámutatva, hogy a szexuális bűncselekmények legnagyobb része 20.30 és 23.35 között történt.

Szilveszterkor, Köln mellett és számos német nagyvárosban támadtak meg tömegesen főként észak-afrikai bevándorlók nőket. Az áldozataikat szexuálisan zaklatták, illetve kirabolták, több esetben nemierőszak is történt. Összességében 1200 nőt ért támadás néhány óra alatt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »