Csak a börtönorvos vizsgálhatja meg a puccsal leváltott mianmari exkormányfőt

Aung Szan Szú Kji, Mianmar puccsal megbuktatott vezetője gyengélkedik, de a katonai vezetés nem teszi lehetővé, hogy független orvos megvizsgálhassa – közölte a politikushoz hű mianmari árnyékkormány egyik tagja kedden.

A 78 éves Nobel-békedíjas politikust börtönorvos látta el.

"Megduzzadt az ínye, és nem tudott megfelelően táplálkozni, szédülésre panaszkodott, majd hányt is" – közölte a történteket ismerő forrás, aki a letartóztatástól tartva csak neve mellőzésével volt hajlandó nyilatkozni.

Mianmarban a hadsereg 2021 február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával erőszakkal átvette a hatalmat, letartóztatta Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe az előző novemberi választással kapcsolatos kifogásait. A választást toronymagasan az NLD nyerte meg. A puccs nyomán országszerte tömegtüntetések robbantak ki, amelyeket a hadsereg rendre vérbe fojtott.

Hírdetés

Az ország egykori vezetője tizenkilenc bűncselekmény miatt 27 év letöltendő börtönbüntetéssel néz szembe. A júliustól házi őrizetben lévő Aung Szan Szú Kji tagadja az ellene felhozott felbujtással, választási csalással és korrupcióval kapcsolatos vádakat és fellebbezést nyújtott be a bíróságon.

A katonai uralom ellenzői és Aung Szan Szú Kji kormányának megmaradt tagjai által felállított emigrációban működő Nemzeti Egységkormány szerint az őrizetbe vett politikusok egészségügyi ellátásáért és biztonságáért a katonai junta felel.

Számos kormány követelte Aung Szan Szú Kji és több ezer más politikai fogoly feltétel nélküli szabadon bocsátását és ezen országok közül az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is szankciókkal sújtotta a délkelet-ázsiai ország hadseregét.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »