Csak 2022-re lehet az unió teljes népességét beoltani

Csak 2022-re lehet az unió teljes népességét beoltani

A 450 milliós uniós népesség egy részének 2021 végéig még nem fog jutni az oltásból, ha egyáltalán lesz addigra használható vakcina.

Habár az Európai Unió egymilliárd adagnyi koronavírus elleni oltást kötött már le három gyógyszergyártóval, és ugyanennyi kapcsán tárgyal más cégekkel, a huszonhét országból álló államszövetség teljes népességének beoltása semmiképpen nem lesz kivitelezhető 2022 előtt. Minderről egy belső megbeszélésen esett szó: a találkozó egy résztvevője beszélt arról a Reutersnek, hogy egy uniós hivatalnok így tájékoztatta a diplomatákat. A CNBC információi szerint egy másik hivatalnok is megerősítette ezt, hivatalos szóvivői kommentárt ugyanakkor egyelőre nem kaptak az üggyel kapcsolatban.

Az egyes tagállamok oltási kampányainak tervei egyelőre nem ismertek, nem lehet tudni, hol milyen ütemezésben és elosztásban tervezik majd felhasználni a vakcinát, ha már elérhető lesz. Az Európai Bizottság korábban arról tájékoztatott: a jövő év elejére lehet meg az első használható oltás. A hatékonyságáról ugyanakkor jelenleg még nem tudhatunk sokat.

Az Európai Unió október 15-én tette közzé azokat az alapelveket, amelyet a tagállamok figyelmébe ajánlanak a vakcinázási stratégiák kialakításához. Eszerint többek közt az alábbiak kialakítása szükséges:

Hírdetés

  • megfelelő infrastruktúra az oltási kampány végrehajtásához, ebbe beleértve a szakképzett egészségügyi dolgozókat, valamint a felszereléseket és védőruhákat
  • az oltáshoz való egyszerű és megfizethető hozzáférés a célcsoportokban
  • a különböző vakcinák eltérő tárolási és szállítási igényeinek biztosítása, a hűtött szállítás és tárolás lehetőségeinek megteremtése
  • az oltás előnyeinek, rizikóinak és fontosságának tiszta, érthető kommunikációja a lakosság bizalmának megnyerésére

Az összes tagállam egyszerre kapja majd meg az unión keresztül lekötött, populációjának megfelelő nagyságú vakcinamennyiséget, viszont kezdetben, amíg a gyártási kapacitásokat csúcsra nem járatják a gyógyszercégek, csak limitált mennyiséghez lehet majd hozzájutni. Ezt figyelembe véve az EU a következő csoportok priorizálását javasolja az oltás hozzáférhetőségének korai szakaszában:

  • egészségügyi és szociális intézmények dolgozói
  • hatvan év fölöttiek
  • azok, akiket egészségügyi állapotuk kiemelten veszélyeztetetté tesz
  • az alapvető szolgáltatásokat nyújtó szektorok dolgozói
  • azok, akik munkájuk révén nem tudják tartani a távolságot másoktól
  • egyéb, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »