Civilek sérültek meg a Kijevet és környékét ért orosz rakétatámadásban

Civilek sérültek meg a Kijevet és környékét ért orosz rakétatámadásban

Civilek sérültek meg a Kijevet és környékét ért orosz rakétatámadásban Mészáros Richárd2023. 06. 16., p – 17:25

Családi házak rongálódtak meg, és helyi lakosok szenvedtek sérüléseket a pénteki újabb nagyszabású orosz rakétatámadásban – közölte Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök a Telegramon.

A tisztségviselő tájékoztatása szerint a főváros környékén egy településen két kisgyermek és egy idős asszony sérült meg a robbanás okozta lökéshullám következtében. A Kijev megyei ügyészség arról adott hírt, hogy egy 82 éves nő és egy autó sofőrje sérült meg. A katasztrófavédelmi szolgálat úgy tudja, hogy két felnőtt és egy gyermek szenvedett sérüléseket.

Nyebitov azt is közölte, hogy több mint harminc lakóházban keletkeztek károk a régióban.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal épít bizalmat, hogy hetek óta a legnagyobb rakétatámadást indítja Kijev ellen, éppen akkor, amikor afrikai vezetők látogatnak fővárosunkba” – reagált a történtekre Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren. Szavai szerint a rakétákkal Oroszország azt üzente Afrikának, „hogy nem békét, hanem még több háborút akar”.

Hírdetés

Az ukrán állami határőrszolgálat sajtóosztálya közben videofelvételt tett közzé az interneten, amelyen újonnan érkezett orosz katonákat ártalmatlanítottak a Donyeck megyei Bahmutnál az ott szolgálatot teljesítő határőrök. A közlés szerint nyolc orosz katona meghalt, hat pedig megsebesült.

A dél-ukrajnai Herszon megye ügyészsége arról számolt be, hogy délután az orosz erők a megyeszékhely, Herszon lakóövezetére nyitottak ágyútüzet, eltaláltak egy egészségügyi és egy oktatási intézményt, valamint egy többszintes lakóépületet is. A támadásban az eddigi adatok szerint hat  lakos sérült meg.

Az ukrán kormány pénteki ülésén úgy határozott, hogy 560 millió hrivnyát különítenek el a kahovkai vízerőmű felrobbanása következtében keletkezett árvíz károsultjainak egyszeri segély kifizetésére. Ezt Denisz Smihal miniszterelnök jelentette be.

Tájékoztatása szerint az áldozatok egyszeri, ötezer hrivnya összegű állami segélyben részesülnek. Ezen túlmenően a kormány 980 millió hrivnyát különített el a fegyveres agresszió következményeinek felszámolására szolgáló alapból, hogy kártérítést fizessen a herszoni régióban az árvízben megrongálódott vagy megsemmisült házakért, további 6,6 milliárd hrivnyát pedig több mint 150 projekt megvalósítására Ukrajna nyolc régiójában, főként iskolák, óvodák, kórházak, lakóépületek javítására és építésére, a vízellátás biztosítására, egyebek mellett artézi kutak fúrásával, valamint a csatornahálózat és a fűtési hálózatok karbantartására.

„További 4,4 milliárd hrivnya támogatást küldünk a helyi önkormányzatoknak szociális, kulturális, lakó- és kommunális létesítmények tervezésére, helyreállítására, építésére és korszerűsítésére. Ebből csaknem 460 millió hrivnyát kap Herszon és több mint 190 milliót Mikolajiv megye” – tette hozzá a kormányfő.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »