Cirkusz a parlamentben: Roman ülést akart vezetni, elvették a székét

Izgalmas jelenetek zajlottak le csütörtök délután a parlamentben: a magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert Mihai Roman körül kisebb dulakodás alakult ki.

Történt ugyanis, hogy Ludovic Orban PNL- és házelnök átdelegálta neki a házelnöki tisztségeket, miután a képviselők úgy döntöttek, hogy a Florin Cîțu miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványról csak az Alkotmánybíróságra benyújtott óvások után döntsön a plénum, ami nem mellesleg a PNL tisztújító kongresszusa után is lenne, ahol Cîțu és Orban harcolnak a tisztségért.

Hírdetés

Igen ám, csak Ionuț Moșteanu, az USR képviselője úgy ítélte meg, hogy Roman elnöklete szabálytalan lenne, fel is olvasta a szabályzatot, és elmondta, hogy ha a házelnök távol van, akkor a szenátus házlelnöke, az USR-s Anca Dragu kell vezesse a házülést.

Roman azonban nem hagyta magát, és fel akarta olvasni a napirendi pontokat, azonban ezen a ponton a quaestorok is akcióba lendültek, és kihúzták alóla a széket. A huzavona vége aztán az lett, hogy Romant sikerült eltávolítani a mikrofon mellől, fogta a hátizsákját, és elment.

Ezután az USR-sek felolvashatták a bizalmatlansági indítványt, és javaslatukban azt kérték, hogy a két ház együttes plénuma jövő héten szavazzon, de végül a PSD és a PNL jelen levő törvényhozói ezt elutasították.

A plénum ugyanakkor elfogadott az az előterjesztést, hogy létesítsenek parlamenti vizsgálóbizottságot az energiaárak drasztikus emelkedése kapcsán. Ugyanakkor az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnökét is a a parlamentbe és a vizsgálóbizottság fogja meghallgatni.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »