Cigarettacsikkek eltakarítására képeznek ki varjakat

Cigarettacsikkek eltakarítására képeznek ki varjakat

Évente több milliárd cigarettacsikket dobnak el a svéd utcákon, ami a skandináv országban a leggyakoribb szemetelési forma. A dohányosok mindenhol otthagyják a nyomukat, a buszpályaudvaroktól kezdve a szűk sikátorokig. Mivel olyan széles körben elterjedt az egész városban, így a takarítás véget nem érő és drága küzdelemnek bizonyul. De itt jöhetnek képbe az okos varjak.

A Corvid Cleaning névre hallgató, a Stockholm melletti Södertäljéből induló startup küldetése, hogy megszabadítsa a svéd utcákat az idegesítő cigarettacsikkektől. Ebből a célból néhány valószínűtlen „higiéniai dolgozót toboroztak” – írja az Origo.

A cég jelenleg egy kísérleti programot futtat Södertäljében, amelynek során az új-kaledóniai varjakat arra tanítják, hogy

az utcáról szedjék fel a csikkeket és helyezzék el egy speciális gépbe, amely minden belerakott csikk után ki ételjutalmat oszt ki. 

A varjak a világ legintelligensebb lényei közé tartoznak: saját maguk által készített eszközöket használnak annak érdekében, hogy elérjék az egyébként hozzáférhetetlen táplálékot; emlékeznek egyes emberek arcára, de még haragot is tudnak tartani. Ezek a madarak a tudósok szerint jobban megértik a vízkiszorítás elméletét, mint néhány gyerek, valamint a nulla fogalmát, miközben bonyolult lépésekből álló, rendkívül összetett rejtvényeket oldanak meg.

Korábbi bravúrjaikhoz képest a cigarettacsikk megkeresése egyszerű feladatnak tűnik ezeknek az okos állatoknak. 

Hírdetés

A startup alapítói a varjak megfigyelésen keresztüli tanulási hajlandóságára támaszkodtak a tesztek során, jelen esetben az ízletes táplálékhoz való könnyű hozzáférés biztosítása révén. Egy maroknyi idomított varjú így cigarettacsikket szedegető madárrajjá változhat.

A projektben résztvevő madarakat nem tartják fogságban, így bármikor „felhagyhatnak a projekttel”, ám úgy tűnik, hogy a varjak minden bizonnyal „önként jelentkeznek” erre a szerepre. 

A szakemberek szeretnék a kezdeményezést kiterjeszteni egész Stockholmra, a közel kétmilliós városra. Minden azon múlik, hogy a program mennyire lesz hatékony és pénzügyileg megvalósítható. A Corvid Cleaning állítása szerint

a projekt városszerte történő megvalósítása 75 százalékkal csökkentené a cigarettacsikk-takarítás költségeit.

Az önkormányzat megtakarítása attól függ, hogy a varjak hány cigarettacsikket szednek össze – mondta Christian Günther-Hanssen, a Corvid Cleaning alapítója a The Guardiannek, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Majd kiderül, hogy ez a kreatív terv a szándéknak megfelelően alakul-e.

Hozzátette: közben észre kell venünk, hogy a madarakat talán könnyebb megtanítani a cigarettacsikkek felszedésére, mint az embereket arra, hogy ne dobják azt az utcára.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »