Cigány Ifjúság és Bátorság Napja – A Romane Jile Csatán emlékezett

Cigány Ifjúság és Bátorság Napja – A Romane Jile Csatán emlékezett

2022. május 16-án, a Cigány Ifjúság és Bátorság Napján az id. Babindák István vezette Romane Jile polgári társulás kezdeményezésére Csatán gyűltek össze a régió fiataljai, hogy emlékezzenek a koncentrációs táborokban elhunyt romákra, s hogy az elmúlt történelmi korok tanulságait leszűrve eszmét cseréljenek jövőképükről.

1944. május 16-án addig példátlan ellenállás bontakozott ki az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban. A cigányláger foglyai ellenszegültek, amikor a krematórium irányába akarták őket terelni. 2007 óta az Európai Roma/Traveller Fórum kezdeményezésére május 16-át a Bátorság és a Roma Ifjúság Napjaként ünneplik.

Az auschwitzi haláltáborban pontosan 371 cigány gyermek született, akik mindannyian a náci vérontás áldozatai lettek. A mai ünnepségünkön az ő életüknek próbálunk méltó emléket állítani azzal, hogy bebizonyítsuk és megmutassuk, hogy a mai cigány ifjúság számára a tanulás a legnagyobb fegyver az elnyomás ellen”

– fogalmazta meg köszöntőjében a rendezvény egyik házigazdája, Babindák Ernő.

Hírdetés

A közönség soraiban helyet foglaltak többek között az általa irányított Lakatos Menyhért Tanoda növendékei, a csatai Baross Gábor Alapiskola tanulói, valamint a Romane Jile polgári társulás Együtt sikerülni fog elnevezésű projektjébe bekapcsolódó farnadi, kéméndi és zselízi alapiskolák diákjai is. Az ő aktív közreműködésükkel került sor a tanulás fontosságáról és a küzdés elengedhetetlen voltát középpontba helyező eszmecserére, amely során a meghívott vendégeket kérdezhették. Jelen volt a Komáromban tevékenykedő szociális terepmunkás, Jády Tóth Bernadett és Ferenczi József, vagyis Pulyka, aki jelenleg roma polgárőrként tevékenykedik, de aktív sportpályafutása során egyszeres ifi és hétszeres felnőtt csehszlovák országos bajnoki címet szerzett ökölvívásban az 54 kilogrammtól 63,5 kilogrammig terjedő súlycsoportokban. A vendégek között foglalt helyet Oláh Edmond Mizo zenei producer, a Tudás Hatalom nevű csoport tagja, a Dikh TV stúdióvezető-szerkesztője, Oláh-Molnár Gabriella, a Pünkösdi Teológiai Főiskola hallgatója, valamint a csatai születésű zenész, klarinéttanár, ifj. Babindák István. Az interaktív beszélgetés során érintették a támogató családi háttér fontosságának témáját, de arról is szó esett, hogy kellő akarattal és küzdeni tudással akár enélkül is sikerülhet a célok elérése.

Dobiás Lívia hitoktató és Révész Csilla lelkipásztor is szólt a fiatalokhoz, hangsúlyozva a hit erejének fontosságát és az imádság jelentőségét. A programfolyamot a Cigánymisszió zenekarának fellépése színesítette.

A vendégek személyében olyan embereket mutattunk be, akik céltudatosságukkal, akaratukkal és hitükkel példát tudnak mutatni minden diáknak”

– fogalmazta meg Babindák Ernő, aki örömének adott hangot, hogy nem cigány fiatalok is voltak a rendezvényen:

Minden problémát csakis együtt és együttműködve tudunk és fogunk tudni megoldani. Azért tartom fontosnak az ilyen rendezvényeket, hogy a cigány gyermekek, fiatalok lássanak és személyesen is találkozhassanak olyan emberekkel, akik ugyanolyan környezetből indultak, mint ők, s mára már a társadalom fontos tagjaivá váltak. Ami pedig még fontosabb, hogy küzdelmek árán ugyan, de elérték az álmaikat. A személyes találkozások, a példamutatás nagyon inspiráló tud lenni; s bízunk benne, hogy egyre több cigány fiatal megy szakiskolába, középiskolába, majd egyetemekre, mert csakis ez az egyetlen járható út ahhoz, hogy megvalósítsák álmaikat.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »