Charles Michel tanár bácsit játszik

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az állam- és kormányfőket tömörítő uniós intézmény álláspontja világos: Oroszország az agresszor és Ukrajna az áldozat, Ukrajnáról tárgyalni pedig nem lehet Ukrajna nélkül.

Rövid bejegyzéssel reagált közösségi oldalán Charles Michel, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke arra, hogy sajtóhírek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Moszkvába látogathat, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon.

Hírdetés

Az EU rotációs elven betöltött elnökségének nincs mandátuma arra, hogy az EU nevében kapcsolatot létesítsen Oroszországgal. Az Európai Tanács [álláspontja] világos: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem történhet Ukrajna nélkül – írja Michel, amivel így egyértelművé tette, hogy a soros elnökséget július 1-jével fél évig megkapó Magyarország az EU nevében nem tárgyalhat Oroszországgal, mint ami a magyar diplomáciának feltehetően a terve lett volna.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök még a soros elnökség átvételekor egy interjúban beszélt arról, hogy nem sokára jönnek az első lépések az ukrajnai béke előmozdítása értelmében, amivel utólag kiderült, a július 2-i kijevi látogatására utalt, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott sajtótájékoztatóján bejelentkezett közvetítőnek Ukrajna és az azt megtámadó Oroszország között, majd pedig július 4-én több lap úgy értesült, hogy a magyar kormányfő pénteken Moszkvába látogathat, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalhat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »