Cérnaszálon függ a 3-as metró utasainak élete

Kritikán aluli a 3-as metró üzembiztonsága, elsősorban a járművek rossz állapota miatt, de az utasbiztonság sajnos ma már kizárólag a metrón dolgozók tisztességes, szabályzat szerint elvégzett munkájától függ – jelentette ki tegnap Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke a budapesti városházán.

Szerinte ma még biztonságosan lehet utazni a 3-as metrón, de olyan nagyon alacsony szinten, amelyet elsősorban a szubjektumok, az emberek garantálnak a szabályzat szerinti, tisztességes munkavégzésükkel. – Ha emberi hiba történne, és egyszerre legalább két „metrómunkatárs” figyelmetlenül végezné a munkáját, akkor bekövetkezhetne egy olyan baleset, tragédia, amelyet senki sem kíván. Gyakran előfordul, hogy a járművezető egyszer csak a műszerfalra pillant, kigyullad egy piros LED dióda, a jelzőberendezés pedig kiírja, hogy „automatikus tűzoltás”. Abban a pillanatban a vezető nem mérlegelhet, és ahogy a szerelvény beérkezik az állomásra, abból azonnal kiszállítja az utasokat. Azután félreáll, vagy ha tudja, beviszi a szerelvényt a végállomásra – mondta Bíró Endre, aki szerint csak ez az emberi felelősségre épülő rendszer tartja még életben a 3-as metrót. A szakmai egyesület vezetője szerint egyébként az évekkel ezelőtt megkezdett síncserék biztosították a ma még biztonságosnak mondható közlekedést, különben már rég leállították volna a járatokat.

Hírdetés

Tegnap fél órán belül három szerelvényt kellett kiüríteni a 3-as vonalon – fűzte hozzá Bíró Endre, akit egyébként Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester hívott meg szokásos, mégis rendhagyó sajtótájékoztatójára. Budapest vezetője a 3-as metró felújításának ügyében kialakult súlyos helyzettel kapcsolatban megerősítette a Magyar Nemzet napokkal ezelőtti értesüléseit, amelyek szerint a főváros fedezet híján az állomások rekonstrukciójának elhagyására kényszerülhet. – Hiába mondta csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, hogy annyit fizet a kormány a munkálatokra, amennyiről a főváros dönt, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pecsétes levelében az áll: a kormány a támogatási szerződésben szereplő 137,5 milliárd forintnál többet nem fizet. Ha önhibánkon kívül a fedezet kevesebb lesz, akkor az egyetlen, amit kényszerűségből el lehet hagyni, az a szerelvények mellett a leglátványosabb, az állomások kiglancolása, amitől viszont senki nem hal meg. A BKV-nak csak egyszer kell negatív jelentést tennie, és függetlenül a közelgő választásoktól vagy akár a kormánypárti érdekektől, leállíttatom a járatokat – szögezte le Tarlós István, aki ismét neheztelve beszélt Lázár Jánosról, mert szerinte enyhén szólva tévedett a minap, amikor arról beszélt, hogy a főváros két nappal a legutóbbi kormányinfó előtt írta ki a metrófelújítási pályázatokat. Ehhez képest a nyolc tender közül az elsőt 286, míg az utolsót 14 nappal azelőtt írták ki.

A főpolgármester közölte: ő már csak Orbán Viktorban bízik, mert metróügyben politikai közösségéből eddig is a miniszter­elnök tette a legtöbbet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »