Céline-nek, az imádott francia szerzőnek ki akarják adni az antiszemita pamfletjeit – hatalmas vihar

Céline-nek, az imádott francia szerzőnek ki akarják adni az antiszemita pamfletjeit – hatalmas vihar

THE WASHINGTON POST

A cikk kezdete: „Kiadni vagy nem kiadni? Mindig ez volt a kérdés, amikor Louis-Ferdinand Céline-ről van szó.

Egy olyan kultúrában, amely úgy imádja íróit, mint az anyák gyermekeiket, a francia regényíró különleges, csaknem párátlan tiszteletet kelt. Vannak, akik azt mondják, hogy ’Utazás az éjszaka mélyére’ című, látomásos, 1932-ben született regénye nem csak a francia nyelvet, de a mondatot is forradalmasította.

Csakhogy az 1961-ben meghalt Céline valami más is volt: bevallottan, megszállott módon antiszemita. Üdvözölte Adolf Hitler németországi hatalomra jutását és a náci vezető hatalma 1933-ban történt megszilárdítása utáni években Céline három, könyv hosszúságú pamfletet írt, amely bármely nyelven a legvirulensebben zsidóellenes szövegnek számít. Még a nácik is túlzottan rémségesnek találták: Célinnek ’helyes faji fogalmai voltak’, jegyezte meg egy propaganda felelős, de ’vad és szennyes szlengje’ nem szalonképes”.

A II. világháború után a három pamflet elérhetetlen volt Franciaországban, „kivéve az internet sötét sarkait”.

De 2018 tavaszán most első alkalommal kiadják őket azt követően, hogy Céline özvegye, a 105 éves Lucette Destouches azt engedélyezte. Senki nem tudja, most hirtelen miért változtatta meg eddigi véleményét.

A vezető Gallimard fogja kiadni a könyveket.

Hírdetés

A reagálás forgószél szerű volt.

A francia kormány azonnal közbelépett és tudni akarta, milyen formában történik a kiadás és hogy lesznek-e magyarázatok. Vezető franciaországi zsidók felháborodottságuknak adtak hangot és közölték, harcolni fognak a publikáció ellen. /Egy javaslat: már előmáglyákon kellene eltüzelni a virtuális köteteket, miközben a Libération ezzel a szalagcímmel ünnepelne: „A gyűlölet legyőzése maga a szólásszabadság”/

Irodalomtudósok „pocskondiázták” a „sebtében” kivitelezésre kerülő tervet, mert szerintük annak kivitelezéséhez évek kellenek. Sokan feltették a kérdést: miért éppen most?

Frédéric Potier, a francia kormány rasszizmus és antiszemitizmus elleni minisztériumközi delegációjának (!) vezetője közölte, december 12-én levelet küldött a Gallimard-nak, ami nem kísérlet cenzúrázásra, hanem kísérlet a projekt „tudományos jellegének” biztosítására.

A három tervezett pamflet címe: „Bagatelles pour un massacre”; „L’École des cadavres” és „Les Beaux draps”.

A kormányzat szerint a kiadás problematikus, mert „Franciaországban a rasszizmus nem vélemény, hanem bűncselekmény. E pamfletek nem irodalom, hanem felhívás gyűlöletre. Megvan a kockázata, hogy az erősíti az előítéleteket…”

A 82 éves Serge Klarsfeld életfogytiglani nácivadász „tűrhetetlennek” nevezte, hogy valaki csakúgy besétál egy könyvesboltba és megveszi a könyvet.

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »