Cégbíróság kontra Orbán család

Cégbíróság kontra Orbán család

Első körben hiánypótlási eljárás nélkül elutasította az Orbán család érdekeltségébe tartozó Gánt Kő és Tőzeg Kft. kettéválását a cégbíróság. Az indoklás szerint a miniszterelnök édesapjának, édesanyjának és öccsének tulajdonában lévő társaság nem csatolt minden szükséges dokumentumot az ügyintézéshez, ezért nem engedélyezték a folyamatot.

A cég tulajdonosai még júniusban döntöttek arról, hogy kiválással átalakítják az elmúlt években százmilliókat hozó bányavállalatot. Az elképzelésük az, hogy a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-ből két társaság jönne létre: a Gánt Kő Kft. kizárólag a kormányfő édesapjának, Orbán Győzőnek a tulajdonában marad, míg a kiváló Hahót Tőzeg Kft. Orbán Győzőné és ifj. Orbán Győző kezébe kerül (előbbinek 21, utóbbinak 79 százalékos részesedése lenne).

http://mno.hu/

A családtagok a vagyon felosztásáról is határoztak: nem meglepő módon a gánti székhely, és az ott lévő vagyonelemek a Gánt Kő Kft.-nél maradnak, az iszkaszentgyörgyi és a hahóti fióktelepek viszont az új vállalathoz kerülnek. A saját tőke nagyobb része is a Hahót Tőzeg Kft.-nek jut: a közel 800 millió forintból nagyjából 464 milliónyi kerül ehhez a társasághoz, míg Orbán Győző cégénél 334 millió forintnyi marad.

Hírdetés

A családnak folyamatban lévő bírósági ügye is van a Herkules 777 Bt.-vel, amelynek tulajdonosától – a Direkt36 egy riportja írt erről – az Orbánék cége által forgalmazott ragasztók receptje származhat, és amellyel elszámolási viták miatt évek óta pereskednek. Az eljárások tétje több tízmillió forint, ám ezért furcsa módon nem a gánti, hanem az új hahóti cég fog küzdeni, pedig a ragasztót elvileg az előbbi településen gyártják.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Az első körben meghiúsított szervezeti átalakítás – amit egyébként október 1-jéig szeretnének lezárni – azért különösen érdekes, mert néhány évvel ezelőtt már lezajlott, csak éppen ellentétes irányba. A Hahót-Tőzeg Kft. 1999-ben szűnt meg, miután beolvadt a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-be. Az, hogy most miért kell visszaállítani a 18 esztendővel ezelőtti állapotot, nem teljesen egyértelmű, hacsak nem azért, mert a tulajdonosok úgy ítélték meg: a családi vállalkozás már túl nagyra nőtt. A cég tavaly 412 milliós árbevétel mellett (részben egyéb bevételeinek köszönhetően) bő negyedmilliárdos profitot ért el, ebből 170 milliót osztalék formájában ki is vett a miniszterelnök rokonsága.

A szétválás elutasítása során hiányolt egyik dokumentum leadását már pótolta is a Gánt Kő és Tőzeg Kft., amelyben mások mellett egy leltár is szerepel a tárgyi eszközökről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »