Čaputová: Vissza kell szerezni a bizalmat ahhoz, hogy elérjük a céljainkat

Čaputová: Vissza kell szerezni a bizalmat ahhoz, hogy elérjük a céljainkat

Zuzana Čaputová köztársasági elnök úgy fogalmazott, kivételesen nehéz volt az elmúlt év. Az államfő úgy látja, 2021-ben, a világjárvány utáni újjáépítéshez és a célok eléréséhez először a bizalom visszaállítására van szükség. Ezt újévi beszédében mondta az államfő.

Emlékeztetett, idén lesz huszonkilenc éve annak, hogy Szlovákia önálló állam lett. Az elnök asszony szerint új évben egyesíteni kell az erőinket, hogy az újjáépítési alap által nyújtott nagy összegű segélyt ne pazaroljuk el.

– mondta.

Felhívta a figyelmet az oktatási reform szükségességére is, emellett a gazdasági fellendülés, valamint az innovációk és az új technológiák fejlesztésére szólított fel, hogy azt, ami jó, világszínvonalúvá fejleszthessük.

Konkrét lépéseket vár az klímavédelem területén is. Szerinte a szegénység okaival is foglalkozni kell. „Szlovákia csak akkor állhat talpra, ha a legalacsonyabb jövedelmű embereknek segítünk talpra állni, azoknak, akiket a koronavírus-járvány nagyon nehéz helyzetbe hozott” – figyelmeztetett a köztársasági elnök.

„Most nem azzal kell foglalkoznunk, ki a hibás, hanem azzal, hogy mit tehetünk. Az elmúlt napok és hetek eseményeit figyelve ez a feladat még sürgetőbb” – mondta.

Hírdetés

Szerinte elengedhetetlen, hogy az emberek bízni tudjanak abban, hogy az állam segít nekik egy ilyen válságban, hogy a politikusok időben hozzák meg a lehető legjobb döntéseket, és hogy az állampolgárok jóléte, nem pedig a személyes érdekek motiválják a politikai versengést.

Beszédében kiemelte azokat a tudósokat, akik keresik az új típusú koronavírus-járvány terjedése elleni megoldásokat.

Hangsúlyozta, az orvosok emberiességgel oltottak be bennünket. Kiemelte az önkéntesek, a hadsereg, a rendőrség és a tűzoltók, valamint a tanárok munkáját. Rámutatott a ritkábban emlegetett, de válság idején kulcsfontosságú szakmákra is, például a kereskedőkére vagy a gondozókéra.

Čaputová szerint a korrupció elleni küzdelemben és az igazságszolgáltatás megtisztításának terén többet sikerült elérnünk, mint az elmúlt években összesen. Elismerően nyilatkozott az Alkotmánybíróságról, a megújult Bírói Tanácsról, a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészi hivatal új vezetéséről. „Vizsgálat indult olyan ügyekben is, amelyeket évekig takargattak” – tette hozzá.

Szerinte a tudás és a szakértelem tisztelete háttérbe szorul. Arra szólította fel az embereket, figyeljenek oda arra, hogy milyen forrásból tájékozódnak. Megjegyezte azt is, hogy tavaly sok vitának lehettünk tanúi, beleértve a politikai vitákat is.

„Nem állunk háborúban, és a társadalomban terjedő gyűlölet nem megoldás. Az intézkedéseket nem ellenünk hozzák, a más nézetet valló emberek pedig nem az ellenségeink” – hangsúlyozta. A beszédben az államfő őszinte részvétét fejezte ki azoknak, akik elvesztették a hozzátartozójukat.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly sokan elveszítették a biztonságot, a munkahelyüket. Nagyra értékelte, hogy a kormány támogatja a munkavállalókat és a munkáltatókat. Megjegyezte azonban, hogy az intézkedéseket úgy kell alakítani, hogy mindenki biztonságban legyen.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »