Čaputová szerint az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók nem elégségesek 

Čaputová szerint az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók nem elégségesek 

Zuzana Čaputová szerint az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók nem elégségesek – jelentette ki az államfő, mielőtt az NATO rendkívüli online ülésére utazott.

Zuzana Čaputová államfő szerint Európában és a világban megváltozott a biztonsági helyzet, és az esetleges agresszióra a polgárok és a szuverén államok védelmében tett egyértelmű kiállással kell reagálni. Ezt az államfő jelentette ki, mielőtt az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozójára utazott.

Čaputová egyúttal azt közölte, hogy az Oroszország elleni újabb szankciók nem elegendőek, és folytatni kell a párbeszédet, hogy a katonai támadások véget érjenek, és ha lehetséges, akkor a tárgyalóasztalnál érjük el a békét.

Hírdetés

„Az elmúlt órákban láthattuk, hogy romlik a helyzet Ukrajnában. A civil lakosságot is támadások érik. Kijev szintén katonai támadások célpontjává vált. A sajtóban a gyermekeket, kórházakat és a civil lakosság épületeit ért támadásokról olvashatunk. Ebből az következik, hogy Vladimir Putyin orosz elnök nem ismer kompromisszumot, és semmi sem állítja meg” – állapította meg az államfő.

Mint elmondta, egy olyan példa nélküli támadás történt, amilyenre Európa modernkori történelmében a második világháború óta nem volt példa. A NATO-csúcstalálkozón ezért az új biztonsági helyzettel fognak foglalkozni. „A helyzet mindenki számára új, Putyin támad, mi pedig hatékonyan akarunk védekezni” – közölte.

Az államfő pénteken az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóján vesz részt online formában, amelyhez Varsóból csatlakozik a NATO keleti szárnyának (Bukaresti Kilencek) további vezetőivel együtt. Szlovákia mellett a Bukaresti Kilencekhez (B9) tartozik Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária, Litvánia, Lettország és Észtország.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »