Čaputová államfő visszahívta Eduard Heger kormányát, előrehozott választásokat sürgetett

Čaputová államfő visszahívta Eduard Heger kormányát, előrehozott választásokat sürgetett

Zuzana Čaputová pénteken délután 13:30-kor hivatalosan is visszahívta Eduard Heger (OĽANO) kormányát, amelytől a parlament csütörtök este megvonta a bizalmat. Az elnök egyúttal megbízta a visszahívott kabinetet a kormányzással – az Alkotmány éretlmében korlátozott jogkörökkel.

Čaputová beszédében kijelentette, nem fogja értékelni a Heger-kormány teljesítményét, azt már korábban megtette, de leszögezi, hogy a nemrég elmondott országértékelőjében említett dráma Heger “a kormányzásának utolsó pillanatában is megmutatkozott”.

Az államfő hangsúlyozta, hogy jogköreiből fakadóan a visszahívott kormány nem működhet normális keretek között és csak átmeneti jelleggel bír.

“A politikai pártok vezetőinek kijelentéseiből az is egyértelmű, hogy itt nincs politikai akarat egy új kormány létrehozásához a parlament támogatásával és legitimizációjával. Ezért szeretném önöket, nem csak önt, miniszterelnök úr, de minden politikai szereplőt felszólítani, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a parlament legkésőbb január végén elfogadjon minden olyan határozatot, amely az előrehozott parlamenti választásokhoz szükséges”

Hírdetés

mondta.

Hangsúlyozta hogy az előrehozott választásokat még a következő év első felében megtartsák, nem csak a visszahívott kormány korlátozott jogkörei miatt, de az új költségvetés előkészítése miatt is.

“Ha a megadott határidőn belül nem kerül sor az előrehozott választásokra, (…) az Alkotmány szerint újabb lépéseket helyezek kilátásba”

tette hozzá.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »