Čaputová: a jelenlegi helyzet erős és működőképes kormányt követel

Čaputová: a jelenlegi helyzet erős és működőképes kormányt követel

Zuzana Čaputová államfő felszólította Eduard Heger kormányfőt, hogy időben terjessze elé a megüresedett miniszteri posztokra jelölt személyek neveit. Egyúttal azt kéri, hogy mielőbb mutassa be, miként fog a kisebbségi kormánya elegendő támogatást kapni az újabb törvények elfogadásához.

Az államfő továbbá azt akarja, hogy hétfőn (szeptember 5.) vessenek véget az ultimátumok időszakának.

Ezt a kormányfővel és Boris Kollár (Sme rodina) házelnökkel folytatott szerdai tárgyalás után közölte.

Čaputová hangsúlyozta: államfőként kötelessége biztosítani az alkotmányos szervek rendes működését. Megjegyezte: a koalíciós tanács nem alkotmányos szerv, ezért nem avatkozott bele a tanács vezetői között zajló tárgyalásokba.

„A kormány viszont alkotmányos szerv, amelynek minden körülmények között működőképesnek kell lennie. Legfőképp akkor, mikor a válságok korszakát éljük.

Hírdetés

Rámutatott a környező országok intézkedéseire, amelyeket az energiaválság következményeinek az enyhítésére vezettek be. A közös cél ezért szerinte egy működőképes, demokratikus kormány kell, hogy legyen, amely segít átvészelni ezeket a nehéz időket.

Megjegyezte: a parlamentben többségi támogatás nélkül a kormány működésképtelen. Egyúttal azt a kérdést tette fel a kormánypártok képviselőinek, hogy miként akarják megoldani a mostani komoly válságokat, ha a koalíción belüli válságot két hónap alatt sem tudták rendezni.

A koalíciós válsággal eltelt két hónap az államfő szerint elegendő idő arra, hogy a viták főszereplői megismerkedjenek a követelésekkel, és bebizonyítsák, hogy képesek kormányozni. Ennek ellenére nem született egyezség, és a koalíciós pártok vezetőinek nem sikerült visszaszerezniük egymás bizalmát.

„Az ultimátum lejárta napján újabb ultimátum érkezett a másik oldalról. A pénzügyminiszternek ezzel tényleg a lemondások beadása előtti utolsó óráig kellett várnia? A megoldások helyett folytatódik az a végeérhetetlen sorozat, amely már senkit sem érdekel. Így nem lehet és nem is szabad kormányozni” – hangsúlyozta azt is hozzátéve, hogy ott, ahol felelősségről beszélnek, és közben újabb követelésekkel állnak elő, a szavak és a tettek ellentmondásban vannak egymással.

A kormányválság több hete húzódik, az SaS Igor Matovič OĽaNO-elnök távozását követeli, az OĽaNO ezt elutasítja. Szerdán, az SaS-es miniszterek beharangozott lemondásának napján az OĽaNO az energiaválsággal kapcsolatos javaslatcsomaggal érkezett a kormányülésre, bejelentése szerint ha az SaS támogatja azt, Matovič távozik. Az SaS kész tárgyalni a javaslatokról, Sulík felkérte a minisztereit, hogy hétfőig várjanak a lemondásukkal. Ezzel időt adnak Matovičnak a távozásra.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »