Büntetőeljárást indított a BRFK az IC-kisiklás miatt, amelyet eltört csavarok okoztak

Büntetőeljárást indított a BRFK az IC-kisiklás miatt, amelyet eltört csavarok okoztak

Eltört csavarok okozták a vonatkisiklást a Keletinél – írja a Telex az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezet előzetes jelentése alapján.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy

a helyszíni szemle tapasztalatai és a begyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy mindkét vonat lezárt vágányúton, jelzőkezeléssel haladt be az állomásra. A 74-1 sz. vonat vágányútjában fekvő 4 sz. átszelési kitérőben a vonat érkezési irányából érintett mindkét csúcssín simult a tősínhez, ezért azon a mozdony és az első 5 kocsi kerekei a pályát elhagyták. A mozdony kerekei utóbb visszatértek a pályára úgy, hogy azzal a mozdony a szomszédos – a 656-1 sz. vonat számára kijelölt – vágányra került. A 656-1 sz. vonat mozdonyvezetője a még mozgásban lévő, de már kisiklott kocsikat észlelve gyorsfékezéssel megállította vonatát kb. 50 méterrel az ütközés előtt.

A baleset okát abban látják, hogy „a 4/a sz. váltó egyik csúcssínjét annak mozgató rúdjához rögzítő csavarok eltörtek, ennek következtében a váltó állításakor az állítórúd a csúcssín tényleges mozgatása nélkül a vágányúthoz szükséges végállásba került, így a biztosítóberendezés a váltót helyes állásúnak érzékelte a két simuló csúcssín ellenére.”

Az esemény okainak feltárása, valamint a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakmai vizsgálatot indított. A vizsgálat lezárultával a Közlekedésbiztonsági Szervezet nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz – tették hozzá.

Nyomoz a BRFK

Hírdetés

Büntetőeljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Keleti pályaudvarnál vasárnap este kisiklott InterCity ügyében – tudta meg a 24.hu. Értesüléseiket a BRFK kommunikációs osztálya megerősíttette.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya a vasúti közlekedés veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt, szakértők bevonásával folytat nyomozást

– közölték a lappal, a folyamatban lévő eljárás érdekében azonban nem adhattak bővebb tájékoztatást, mindössze annyit, hogy a balesetet elszenvedő vonat jelenleg is a Keleti pályaudvaron van.

Ahogy beszámoltunk, vasárnap este kisiklott a Budapestre tartó Claudiopolis InterCity a Keleti pályaudvarhoz vezető pályaszakaszon. A balesetben senki nem sérült meg, de a műszaki mentés miatt kedd hajnalig nem tudott vonatokat indítani és fogadni a főpályaudvar. A megszokott közlekedést végül kedd délelőtt sikerült teljesen helyreállítani.

(24 nyomán)

Korábban írtuk:

Lázár és Vitézy között megy az adok-kapok a MÁV problémáit illetően

Legkorábban keddtől lesz használható a fideszesen lerohasztott Keleti a vasárnapi IC-kisiklás után


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »