Buldózerrel semmisítették meg a magyar kacsákat

Buldózerrel semmisítették meg a magyar kacsákat

Buldózerrel semmisítettek meg magyar eredetű fagyasztott kacsákat egy oroszországi településen. A hivatalos indoklás szerint nem volt a termékeken orosz nyelvű címke, ezért nem voltak fogyasztásra alkalmasak. Oroszországban tavaly augusztus óta van importtilalom az európai hús- és tejtermékekre, valamint gyümölcsökre. Azóta az élelmiszerárak 20 százalékkal nőttek az országban.

A orosz rendőrség rendelte el magyar importkacsák megsemmisítését egy vidéki kisbolt hentespultjánál. A termékek lefoglalásának az oka, hogy nem megfelelő a dokumentáció és a leírás csak angol nyelven szerepelt rajta, oroszul semmilyen információ nem volt elérhető – indokolt a hatóság.

Miután tanúk is igazolták a szabálytalanságokat, a három fagyasztott víziszárnyast kivitték a bolt mögötti placcra, majd nekik estek egy buldózerrel.

Hírdetés

A helyszín egy kis orosz település volt, a vizes-vb-t rendező Kazany közelében, Moszkvától 800 kilométerre, de Oroszország-szerte vannak hasonló akciók tavaly augusztus óta.

Akkor lépett életbe a nyugati tej- és hústermékek importtilalma. Az Európai Unió tagállamai igyekeznek kijátszani az embargót, szerb vagy fehérorosz cégeken keresztül exportálják portékáikat Oroszországba.

„A hasonló termékek komoly veszélyt jelentenek. Nem azonosítható rajtuk a gyártó cég, nincs orosz nyelvű információ, vagy pedig megállapítható az illegális eredet, ezért a törvény szerint nem alkalmasak emberi fogyasztásra” – mondta Andrej Palcsikov, az orosz élelmiszer-felügyelet elnöke egy olasz sajtszállítmány megsemmisítése után.

Az orosz importtilalom jövő augusztusig marad érvényben. Az élelmiszerek átlagára 20 százalékot emelkedett az embargó bevezetése óta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »