Bükki bajnokbor a Balassi-kard mellé

Bükki bajnokbor a Balassi-kard mellé

Az irodalmi estek nélkülözhetetlen szereplője a bor, az irodalmi művek bemutatását követő beszélgetések szerves részeként egybeforr a mű és a bor, azonban nagy gondossággal kell megválasztani a kínált bort – figyelmeztet az egri hegybíró.

Tarsoly József, egri hegybíró a Bálint-napi kardceremónián – családi képtár

A Bükki Borvidék is bebocsátkozott az európai Balassi-folyamatba. Bogácson tartották a XVIII. Balassi-kard borseregszemlét, ezen a Gallay Kézműves Pince Kabar bora lett a győztes. A bogácsi borversenyen is részt vett bírálóként, majd a Balassi Bálint-emlékkard idei átadási ünnepségén, a Központi Papnevelő Intézet Boldog Bogdánffy Szilárd-termében oklevelet nyújtott át a bajnokbor alkotójának az egri hegybíró, Tarsoly József. Őt kérdezte a Gondola.

– Hegybíró úr, miért fontos a Bükki Borvidéknek, hogy valamely csúcsteljesítményével pesti belvárosi rendezvényen, a Magyar Bankszövetség főtitkárának, az Amerikai Nagykövetség kulturális attaséjának, a Szeged-csanádi püspöknek jelenlétében is feltűnjön?

– A Bükki borvidék ismét visszakerült a borfogyasztók térképére! A korábbi pezsgő alapbort termelő borvidék mára Magyarország egyik sajátos, megkülönböztetett borkarakterrel rendelkező bortermőhelyévé emelkedett, ahol olyan ritka kincsek, egyedi szőlőfajták teremnek, mint a Kabar, amely a Bouvier és a Hárslevelű keresztezéséből született. Hála Istennek ma már egyre többen döntenek úgy, hogy ideje szőlőt telepíteni a Bükk dombjain és újra kinyitni a kiváló adottságú pincéket.

Hírdetés

– Hogyan emeli a bor tekintélyét, ha irodalommal, költészettel házasítják?

– A bor egy szakrális ital, amelynek számos irodalmi, művészeti alkotás létrejöttében van szerepe, sőt a művek bemutatásánál is megjelenik e nemes ital. Magyarországon a szőlő- és bortermelés évezredes hagyománya egybeforrt a művészetekkel, kiemelten az irodalommal, hiszen sok írónk, költőnk művében megjelenik a bor. Véleményem szerint az irodalmi estek nélkülözhetetlen szereplője a bor, az irodalmi művek bemutatását követő beszélgetések szerves részeként egybeforr a mű és a bor, azonban nagy gondossággal kell megválasztani a kínált bort. Nem véletlen, hogy a borászatban a házasítás szót használjuk akkor, amikor egy magasabb minőséget képviselő cuvée bort készítünk. Nem keverjük, nem összeöntjük, hanem házasítjuk az egyes fajtaborokat, mint például az Egri Bikavér vagy az Egri Csillag esetében!
A borszakma nevében köszönetet mondok Molnár Pál alapítónak, aki megálmodta és életre hívta a Balassi Bálint-emlékkard mellé a Borseregszemle intézményét, ahol a díjazottak évről évre egy bajnokborral is gazdagodnak!

– A bükki bor kaliforniai műfordítóhoz ju tott, valószínűleg először a magyar bortörténetben. Ezt miért kell a hazai borközéletben ismertté tenni?

– Hatalmas fába vágta a fejszéjét Borbély Roland szőlész-borász, amikor éppen 10 évvel ezelőtt elindította saját pincéjét. A maga nemében bükki astro-, vagy inkább bisztronautaként, hiszen makacsul hitte, hogy a Bükk lankáin is lehet környezettudatos, magas hozzáadott értékkel, gazdag beltartalommal bíró egyedi borokat készíteni. És ma már látható, hogy igaza lett! Közben Roland nagy utat tett meg, hiszen Kalifornia – Tokaj – Eger után érkezett haza a Bükkbe, amely szerinte az alfa és az omega, melyet be is bizonyított már, hiszen Michelin-csillagos éttermek borlapjain szerepelnek a borai! Nagy büszkeség, amikor egy olyan kollégát, egy kiváló szakembert köszönthetünk, aki méltóképpen képviseli hivatását, kiváló borokkal kényeztetve minket. Munkájához töretlen hitet, sok sikert, jó egészséget kívánunk!

  


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »