Bugyács Sándor képzőművész jubileumi kiállítását nyitották meg Párkányban

Bugyács Sándor képzőművész jubileumi kiállítását nyitották meg Párkányban

Bugyács 70 – ezzel a címmel nyitották meg a közelmúltban Párkányban a Barta Gyula Galériában Bugyács Sándor párkányi születésű és itt élő képzőművész, grafikus jubileumi kiállítását.

Bugyács Sándor, a polgári foglalkozását tekintve egykori röntgenasszisztens, már ifjú korában egyedi módon szemlélte a világot, s ez a kezdeti munkáiban is megmutatkozott. A műfaj alapjainak megismerésére törekedett, s ehhez kereste a művészek társaságát is.

Tagja lett a Muravidéki Baráti Kör Kulturális Egyesületnek, a Szlovák Képzőművészeti Uniónak, a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének és az Esztergomi Művészek Céhének.

Annak ellenére, hogy első mestere a klasszikus tájképfestő, a Párkányban élt és alkotott Simonyi Lajos volt, ő mégis egyedi stílusával hívta fel magára a figyelmet. Az alkotás számára közléskényszer, vallotta magáról.

Főleg egyedi grafikákat és tollrajzokat készít. Meseszerű, szürrealisztikus álomvilágot jelenít meg képein. Kosztümös figuráival a kortalanságot igyekszik kifejezni. Őt mindig az ember érdekelte, a „figura”, akivel éppen él vagy dolgozik. Emberfigurái között megtalálható szinte minden típus, melyeket az adott pillanatban a színek sokaságával is illusztrál, kifejez. S így tükrözik munkái a groteszktől kezdve a legnehezebb élethelyzeteket is.

Hírdetés

A művész vénája már hosszú évek óta színpadi szerepléseiben is megnyilvánul. A színpadon is  az emberi figura érdekli, azt tudja nagyon sajátos módon, szinte szavak nélkül visszaadni egy-egy alakításban.

Egykori kisszínpadi csoportomban néhány perces szöveg nélküli alakításáért kapott különdíjat. De számtalanszor vastaps kísérte szereplését a párkányi színjátszó körben is, ahol napjainkig vállal kevés szöveggel karakterszerepek megformálását.

Bugyács Sándor vásznairól fanyar humora, s olykor provokatív figuráiból a végtelen jóság, szeretet, aggodalom és figyelmeztetés árad a néző felé. Művészetével, egyedi stílusával a hazai magyar képzőművészek között is a kevesek közé tartozik.

Isten éltesse Bugyács Sándort jubileumi kiállítása alkalmából!

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »