Budapesten tartották az őszi szerzetesi köznevelési fórumot

Budapesten tartották az őszi szerzetesi köznevelési fórumot

Szeptember közepén tartották meg az őszi szerzetesi köznevelési fórumot, amelynek ez alkalommal az Óbudai Don Bosco Oratórium és Közösségi Ház adott otthont. Az épület azonban nemcsak a találkozó helyszíne volt, meg is ismerhették a fórum résztvevői, és ismertetést kaptak az ott zajló fontos nevelési projektekről.

A nap elején Zsódi Viktor piarista tartományfőnök, a Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciájának elnöke, a fórum kezdeményezője, majd Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök, a nap házigazdája köszöntötte a résztvevőket. Kiemelték a találkozás, a tapasztalatcsere és a lehetőségek feltárásának fontosságát a párhuzamosan zajló munkálkodások együttes hatásával kapcsolatban.

Ezt követően Bíró Délia, a szaléziak pszichológus munkatársa mutatta be a szalézi iskolapszichológusi rendszert, megosztva az eddigi tapasztalatokat. Beszélt a mai fiatal nemzedék lelki nehézségeiről, a gyógyító jelenlét erejéről, erőfeszítéseikről és módszereikről.

A „Boldogabb Családokért” Családi Életre Nevelés (CSÉN) programról és annak szalézi intézményekben történő megvalósulásáról Déri Éva és Hortobágyiné Nagy Ágnes tartott előadást. A résztvevők megismerhették a program kialakulását, történetét, fejlődését, és azokat módszereket, amelyekkel a programban a gyerekekhez és fiatalokhoz fordulnak.

A Szalézi Pedagógiai Alapképzés (SZAPA) elmúlt tíz évének tapasztalatait és a program megújítását Koblencz Attila, a Szalézi Intézményfenntartó kKözpont vezetője mutatta be. A SZAPA a formális képzés színtere. Ennek keretében a résztvevők tudást szereznek és cserélnek Don Boscóról, a szalézi rendről és pedagógiáról, s a képzés egyben találkozási pont is a szaléziak különböző tevékenységi színterein dolgozó munkatársak, szerzetesek és világiak számára, valamint lelki-szellemi műhely, ahol a résztvevők tanulnak önmagukról, a közösségről, s egyben alkotó módon formálják a programot magát is.

Hírdetés

Délután Zsódi Viktor a szentév egyik magyarországi eseményéről, a katolikus iskolák mátraverebély-szentkúti zarándoklatának szervezéséről, a körvonalazódó programokról beszélt. December 24-én kezdődik „A remény zarándokai” mottóval meghirdetett a 27. rendes szentév. A jubileumi szentév mindig rendkívül fontos vallási esemény. Ezúttal is „a bűnbocsánat és a bűnökért járó büntetés elengedésének az éve, a perlekedők közötti kiengesztelődés, a sokféle megtérés, a gyónás és a vezeklés éve” lesz – ahogyan 25 évvel ezelőtt II. János Pál pápa megfogalmazta az akkori szentévről szóló levelében. A magyarországi diákok zarándoklata 2025. május 30-án lesz.

Végül az Egyházi Fejlesztők részéről Bodó Rita mutatta be a kidolgozás alatt álló lelkigyakorlatos koncepciót, amelyet szerzetesi iskolák számára készítenek.

A szerzetesi köznevelési fórum következő találkozójára a bencések szervezésében kerül majd sor.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »