Budapest ostroma 1944-1945

Budapest ostroma 1944-1945

Budapest ostroma Magyarország második világháborús történetének egyik meghatározó eseménye volt. A magyar történelemben nincs még egy olyan tragikus időszak, amelynek polgári irodalma annyira széles körű lenne, mint Budapest ostromáé.

Naplók és más visszaemlékezések sokaságai adnak lehetőséget arra, hogy bepillantsunk a polgári lakosság életébe. A könyvtárnyi visszaemlékezés és történelmi feldolgozás ellenére a polgári áldozatokat a legtöbb történeti munkában csak mellékesen szerepeltetik. A hadtörténeti művek kifejezetten kerülik ezt a témakört.

E kötet célja, hogy a zömében feltáratlan, a Budapest 1944–1945-ös ostromához köthető civil veszteségeket áttekintse, a korábbi felszínes adatokon felül mélyebben ismertesse a polgári lakosságot ért atrocitásokat.

A kutatáshoz a legfontosabb forrást a halotti anyakönyvi kivonatok jelentették. Az 1944–1950 közötti dokumentumok teljes feldolgozásával sikerült egy minden korábbinál pontosabb adattárat elkészíteni az ostrom időtartama (1944. december 24.–1945. február 13.) alatt életüket vesztett civilekről.

*
Maga az adattár eddig is nyilvános volt, az abban szereplő információk részletes elemzése azonban sajnálatos módon elmaradt…
*
Mihályi Balázs Budapesten született 1980-ban. Az ELTE térképtudományi szakán végzett 2003-ban, diplomamunkája Budapest ostromának térképészeti feldolgozása. 2003-ban szerzett PhD fokozatot. A történelemmel kapcsolatos kutatási területei: erődítések története a Kárpát-medencében (XX. század), Budapest ostroma és azon belül is az ostrom személyes történetei. Számos Budapest ostromával foglalkozó könyv szerzője, szerkesztője, a Budapest ostroma kutatócsoport tagja és a Budapest ostroma kiállítás egyik szervezője.
*

Hírdetés

Az Impexek kora (2020-as kiadás)

 

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »