Brutálisan emelkedhet a jelzálogkölcsönök törlesztőrészlete

Brutálisan emelkedhet a jelzálogkölcsönök törlesztőrészlete

Már csak álmodhatunk, nosztalgiázhatunk a rendkívül alacsony kamatokról. Az elmúlt évben soha nem látott mértékben megugrottak. A jelzáloghitelek esetében egészen 4 százalékig. És még nincs vége. Habár az elemzők szerint idén a növekedés mérséklődik.

A jelzálogkölcsönök esetében a nagy törés tavaly februárban következett be. Az évekig tartó csökkenés után emelkedni kezdtek a kamatok.

A bankok jóformán havonta emeltek, egészen addig, míg el nem érték a 4 százalékot. Gyakorlatilag ma már az is teljesen mindegy, milyen fixációt választunk.

2022 elején a jelzáloghitelek fixációi 1 százalék alatt voltak. Az öt évre szóló fixációk kamatai néhány bankban mindössze 0,5 százalék körül mozogtak. A rövid és középtávú fixációk jelenleg 2,95 és 4,19 százalék között mozognak, közölte Eva Šablová, a FinGO.sk hitelekért felelős igazgatója.

A kamatok nőnek, az ingatlanárak nem csökkennek

Sokak számára lehetetlenné vált, hogy ilyen kamatfeltételek mellett saját otthonhoz juthassanak.

Erre még csak rátett egy lapáttal, hogy míg a kamatok nőnek, az ingatlanok árai alig, vagy csak nagyon lassú tempóban csökkennek.

Hírdetés

Ha valaki manapság házat vagy lakást akar venni, ahhoz jóval több kölcsönt kell felvennie, mint az elmúlt években.

Az egyre csak duzzadó kamatok miatt azonban az emberek egyre nagyobb része számára válnak elérhetetlenné a jelzáloghitelek. Ezért 50 százalékos a visszaesés a lakáshitelek piacán.

A szuperolcsó jelzáloghitelek nem térnek vissza

A 2022-es év arról is nevezetes lesz, hogy véget ért a szuperolcsó jelzáloghitelek korszaka. 

Az emelkedő árfolyamok sokkot okoztak, amiből az emberek csak nehezen térnek észhez. Más területeken is be kell húzniuk a nadrágszíjat, tette hozzá Šablová

Még rosszabb, hogy az előrejelzések sem kecsegtetőek. A jelzáloghitelek drágulása folytatódik. Igaz, már nem olyan mértékben, mint tavaly.

A lakosság eladósodottsága 2023-ban vélhetően csökkenni fog, mert a drágább jelzálogkölcsönt kevesebben vállalják.

Azt egyetlen elemző sem meri megjósolni, meddig kúsznak fel idén a kamatok. Azoknak viszont, akiknek 2023-ban jár le a fixációjuk, fel kell készülniük havi törlesztőrészleteik jelentős drágulására. Sok embernek emiatt több tíz vagy akár több száz euróval is nőhetnek a havi kiadásai.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »