Brüsszeli nyilatkozat Kárpátalja magyarsága mellett

Brüsszeli nyilatkozat Kárpátalja magyarsága mellett

Elutasítjuk a kárpátaljai magyarok megfélemlítését! címmel nyilatkozatot írtak alá Brüsszelben a konferencia résztvevői nevében az Európai Parlament alábbi képviselői: Csáky Pál, Bocskor Andrea, Gál Kinga, Winkler Gyula, Sógor Csaba, Deli Andor, Tőkés László.

November 29-én a „Kárpát-medencei magyarság – európai jövő” címmel az Európai Parlamentben tartott konferencia résztvevői részletesen elemezték a kisebbségi közösségek helyzetét a Kárpát-medencében.

A 2014-től húzódó kelet-ukrajnai konfliktus következtében kialakult bizonytalan politikai és gazdasági helyzet mellett folyamatos visszalépés tapasztalható a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati és oktatási jogaiban, valamint az érdekképviselet lehetőségei is veszélybe kerültek az ukrán kormánypártok magyarellenes retorikája miatt.

A 2019-es ukrajnai választások és belpolitikai csatározások még inkább elmélyítik a társadalmi feszültségeket, a kárpátaljai magyarság zaklatásnak és provokációnak van kitéve, ami még nehezebbé teszi az ottmaradás lehetőségét.

Az Európai Unió intézményei és az európai politikum egy része cinkos közömbösséget tanúsít és feláldozza a kárpátaljai magyar közösséget a geostratégiai érdekek oltárán.

Ezért mi, a „Kárpát-medencei magyarság – európai jövő” konferencia résztvevői támogatásunkról és kiállásunkról biztosítjuk Kárpátalja magyarságát és ismételten felhívjuk az európai intézményeket, tegyenek lépéseket a kárpátaljai kisebbségi közösségek jogainak védelmére – írták a nyilatkozatban.

Hírdetés

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta a tudományos élet szabadságáról szóló jelentését is, amely egyebek mellett azon elvek elismerését rögzíti, hogy az oktatási intézmények autonómiáját mindenkor meg kell védeni, a kritikai megnyilvánulások a demokratikus társadalom fejlődésének alapvető részét képezik.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő az MTI-nek adott nyilatkozatában kijelentette: a tudományos élet szabadsága védelmében előterjesztett javaslat újabb támadás Magyarország ellen.

Megemlítette, hogy a jelentés kizárólag Magyarországot nevesíti. Véleménye szerint egy újabb kampány ez, amelyet a baloldal, a szocialisták, a zöldek és a liberálisok közösen szerveztek, hogy lejárassák Magyarországot.

A jogszabály egyik bekezdésében úgy fogalmaz, hogy az akadémiai szabadságot védeni kell, intézményesített eszközzé kell tenni olyan ügyek megakadályozása érdekében, mint Magyarországon a Közép-európai Egyetem (CEU) esete – mondta a képviselő. Mindebből látszik, hogy a szöveg kidolgozásakor nem az akadémiai szabadság védelme volt a lényeg, hanem az, hogy egy újabb „Sargeniti-jelentés” készüljön Magyarország ellen – emelte ki.

Bocskor Andrea nemes célnak nevezte a tudományos szabadság megvédését, ugyanis előfordul, hogy olyan oktatási törvényeket alkotnak, amelyek nyomán több százezer kisebbségi diákot fosztanak meg az anyanyelven való tanulás jogától.

(mti/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »