Brüsszelben csalódott a pozsonyi kormányzat

Az energiahordozók árszabályozását illetően a pozsonyi kormányzat az Európai Unió által szorgalmazott közös megoldásában bízott. Mostanra kiderült, Pozsony számára a javasolt megoldás nem lesz elfogadható, mivel Brüsszelben a nagy tagországok, az erős gazdaságok érdekei mentén döntöttek. A séma a kisebb tagországok, a periféria számára nem elfogadható. 

A korábban felvázolt közös uniós megoldás alapján a pozsonyi kormány 1,5 milliárd eurós kompenzációra számított. Ekkora forrásból akarta kompenzálni a vállalatok, a vállalkozók és a háztartások egy része számára az alaposan megnövekedett költségeiket a villamos áram durván meglódult ára miatt.

Első ízben reagált keményen Brüsszel címére és megvétózta az Európai Bizottság javaslatát. 10 további tagállammal együtt.

Mi várható ezek után? Nem zárható ki a B variáns, vagyis a kormány szükségállapotot hirdet. Ez alapján a részben állami részvénytársaság, a Szlovák Villamosművek – amely a villamos áramot előállítja – üzleti kötelezettségeit részben lenullázza és arra kötelezi, hogy elsősorban a hazai vállalatokat, vállalkozókat és háztartásokat lássa el villamos  árammal, viszonylag hozzáférhető áron.

Mivel a villamos áram gyártási költségei nem sokat változtak, csupán a kereskedelmi láncolat srófolta fel azt az egekbe. Ez így puha államosításnak tűnhet.

Hírdetés

Valamit tennie kell, hiszen lekapcsolták az alumíniumkohót, a vágsellyei vegyi üzemet, a nyitranováki vegyi üzemet és lekapcsolás előtt áll a szlovákiai ipar jelentős része. Még az autógyárak egy része is fellebbentette a bezárás lehetőségét.

Viszont, a felvázolt forgatókönyv komoly válaszlépéseket sejtet, mégpedig a földgáz esetében. Mivel a földgáz tekintetében Szlovákia behozatalra szorul, a fenti – üzleti körökben nem megszokott – lépés a villamos áramot illetően megbosszulhatja magát a földgáz behozatalánál.

Hiszen az Oroszországból korábban áramló, ám hónapról hónapra csökkenő mennyiségű földgáz pótlására az Európai Unió által biztosított csatornákon érkezik egyre több földgáz. Válaszlépésként ez utóbbi források is elapadhatnak. És akkor mi várható? Netán újból jön a jól megszokott orenburgi gáz? Súlyos változások várhatók még az év végéig. Nagy lutri az energiahordozók ára és hozzáférhető mennyisége 2023-ban. A lakosság, legfőképpen azonban az ipar, a vállalatok és a vállalkozások számára. Úgy tűnik, az energiahordozók a geopolitika legfőbb eszközévé váltak.

A szerző Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője.

(Farkas Iván/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »