Brüsszel nagyon akarja az embargót, megfejelné Szlovákia és Magyarország embargó-mentességét

Brüsszel nagyon akarja az embargót, megfejelné Szlovákia és Magyarország embargó-mentességét

Jelenleg úgy néz ki, hogy késő éjszakába fog nyúlni a hatodik oroszellenes uniós szankciós csomag tárgyalása, amelynek része lenne az orosz kőolajra kivetett embargó is. Mivel sok ország szélsőségesen kiszolgáltatott az orosz kőolajnak, és a technológia sem engedi a gyors váltást, Brüsszel átmeneti mentességet ajánlott Szlovákiának és Magyarországnak. Az eredeti ajánlat 2023 év vége volt.

Ez a délután folyamán megváltozott, és a Reuters közlése szerint Brüsszel még egy évvel megfejelné a mentesség időtartamát, vagyis a két ország 2024 év végéig mentesülne a szankciók maradéktalan betartása alól.

Emlékeztetőül: miután a magyarok és a szlovákok mentességéről felreppentek az első hírek, Csehország is mentességet kezdett követelni magának – holott retorikában igen szorosan igazodott Brüsszelhet. A cseheket követték a bolgárok, majd pénteken a horvátok.

Hírdetés

A sajtóban megjelent információk szerint Csehország 2024 év közepéig kapna mentességet, de ha hamarabb rá tud csatlakozni a déli olajvezetékre, akkor már korábban be kell kapcsolódnia az embargóba. Bulgária nem kap mentességet Brüsszeltől, állítólag nem tudta kellőképp alátámasztani kérése indokoltságát.

Magyarország egyébként “időtávtól függetlenül” sem nagyon akarja támogatni az olajembargót, és ennek több oka is lehet. Az egyik az egyértelmű áremelkedés, amivel ez járna, nem beszélve az olajfinomítók átállásának költségeiről. A másik az, hogy az olajembargótól már csak egy lépésre kerülünk a gázembargótól, vagy adott esetben az orosz gázcsapok elzárásától Moszkva részéről. A gazdasági következmények beláthatatlanok.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »