Brüsszel figyelmeztette Ausztriát. Attól tart, még jobban aláássa tekintélyét

Brüsszel figyelmeztette Ausztriát. Attól tart, még jobban aláássa tekintélyét

Brüsszel enyhén szólva aggódik az új osztrák kormány egyik első javaslata miatt, mely szerint a más uniós országból érkező vendégmunkásoknak fizetett családi pótlékot drasztikusan visszavágják. Az ötlet ugyanis nem új keletű, de korábban az Európai Bizottság sikerrel akadályozta meg az intézkedést bevezetését, amit egyébként már Németországban is fontolgatnak.

Jean-Claude Juncker szóvivője figyelmeztette a „hátat fordítanának Brüsszelnek”. Bár csak annyit tartalmaz, hogy Brüsszel figyelemmel kíséri majd az intézkedéseket, elsősorban most Ausztriára vonatkozóan, a figyelmeztetés valódi jelentése ennél sokkal drámaibb: az EU kormányaként működő Európai Bizottság egy újabb tagállammal került szembe. És ezúttal nem volt szocialista országról van szó, hanem Ausztriáról.

Brüsszel pozícióját a 31 éves Sebastian Kurz kormánya akaratlanul is aláássa. És nem arról van szó, hogy a nyugati fősodrású média „euroszkeptikusnak”, vagy „szélsőségesnek” nevezi az osztrák kormánykoalíciót. Sokkal inkább arról, hogy Bécs is beállt azon országok sorába, amelyek elutasítják a migránskvótákat, pontosabban a migránsok befogadását nemzeti hatáskörben szeretnék tartani.

Asselborn: A V4 egyenlő az együttműködés aláásásával

A Szlovákiánál majd négyszer kevesebb migráns befogadására kötelezett Luxemburg külügyminisztere, Jean Asselborn „kihívásnak” tekinti Sebastian Kurz kancállárságát. A Spiegel német lapnak nyilatkozva azt mondta, Kurz „Donald Trump” nyelvezetét használja.

Asselborn hozzátette, hogy ha „Lengyelország és Magyarország lesznek a követendő példák”, akkor az EU elbukott.

Hírdetés

Brüsszel és, mint a fenti példa mutatja, néhány nyugat-európai ország vezető politikusa már tényleg kezdi elveszíteni az irányítást, s mint az ilyenkor lenni szokott, tovább erőltetik azt a módszert, amit eddig folytattak, s amely megosztotta Európát.

Kurz a sajtónak a migránskérdésben elég egyértelműen fogalmazott:

Asselborn támadta a Visegrádi Négyeket is. Szerinte ugyanis az osztrák külpolitika a V4-ek irányát kívánja követni.

fogalmazott a luxemburgi külügyminiszter.

Körkép.sk, express.co.uk, n-tv.de

Nyitókép: mirror.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »