Bronzkori földvár maradványaira építenek kilátót és keresztet Tolnanémedi közelében

Bronzkori földvár maradványaira építenek kilátót és keresztet Tolnanémedi közelében

A Tolnanémedihez tartozó Nebojsza-dombon – amely egy bronzkori földvár maradványából alakult ki – kilátót építenek, illetve felállítanak egy keresztet is. A 12 méter magasra tervezett kilátóból egyedülálló panoráma nyílik majd a Balatontól Dunaújvárosig terjedő területre.

Tolnanémeditől 1 kilométerre, a Kapos jobb partján egy Észak-Dél irányú dombvonulat fut, melynek legmagasabb pontján egy földvár maradványai találhatóak. Az egykor csaknem 8000 négyzetméter területű földvár régészeti kutatások szerint a korai és a középső bronzkorban, a kisapostagi vagy a mészbetétes kultúra idején épülhetett. A vár lepusztult állapotban is sok évszázadig menedéket nyújthatott a környék lakóinak, a domb nevét – amely azt jelenti: ne félj! – a török időkben a görbői szlávok vagy pincehelyi rácok adhatták.

A jelenleg is közösségi helyként használt Nebojsza-dombhoz utat, parkolókat, játszóteret építenek. Felállítanak továbbá egy öt méter magas keresztet, a domb így keresztény zarándokhellyé is válhat. A létesítmények jövő őszre készülnek el – mondta el az MTI-nek Vigh László, Tolnanémedi polgármestere.

Hírdetés

Az idegenforgalmi fejlesztést a község önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 150 millió forintos támogatásával valósítja meg.

Forrás: MTI

Fotó: tolnanemedi.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »