Bronzból készíti el a Szent Koronát Kosec Andrea

Bronzból készíti el a Szent Koronát Kosec Andrea

Az ajnácskői díszműkovács, Kosec Andrea újabb kihívások elé néz. Ez alkalommal bronzból önti ki a magyar Szent Koronát. A korona az európai keresztény kultúra egyik legősibb emléke, nem csak a nemzet történelmének, identitásának jelképe, de megtestesíti az ország küzdelmeit is.

A Szent Korona két részből áll: az alsó rész az abroncs, a görög korona, a felső rész pedig, amit a latin koronának neveznek, drágakövekkel szegélyezett aranypántokból áll. A tetején lévő kereszt feltehetőleg csak a 16. században került rá. A korona öntésének első lépése a forma elkészítése.

Gipszből elkészítem a modellt, majd arra viszem fel a pasztelina réteget. A pasztelinát én magam főzöm, mert azt nem lehet kapni. Ezután elkészítem a negatív formát szilikonból, és ha nem kell retusálni, kiöntöm epoxitból”

– magyarázza a lépéseket a díszműkovács.

Hírdetés

Ezt követően kerül a műhelybe a forma. A fémöntés lényege, hogy a megolvasztott fémet olyan előre kialakított üregbe öntik, melynek alakját felveszi, és kihűlése után biztosítja a kívánt végső formát. Andrea kétfajta homokot használ, pirosat, ami nagyon finom és feketét, ami durvább, ezt pedig elsimítja, leszórja fehér porral, hogy ne ragadjanak össze a formák.

„Beleteszem a csövet az öntőszerkezetnek, ahol majd befolyik a szétolvadt bronz. Megcsinálom a forma másik oldalát is. Majd további lépések következnek. Ez egy hosszadalmas folyamat” – teszi hozzá mosolyogva Andrea.

„A formában szépen kihűl a bronz, és utána szétszedhetem, levághatom, és lényegében ekkor tudom meg, hogy sikerült-e az öntés, hogy a befektetett rengeteg munkának lesz-e eredménye” – mondja.

Ha sikerült az öntés, akkor eltávolítja a fölösleg anyagot, kicsiszolja, esztergályozza majd lepucolja és patinálja. Az eredmény egyedi, tartós és lenyűgöző művészeti alkotás, melyet Andrea a nyári vásárokon, tárlatokon fog kiállítani.

A fiatal lány a kovácsmesterséget még Körmöcbányán tanulta, ahol ő volt az egyetlen lány az osztályban. A fémöntéssel később a csehországi Turnovban ismerkedett meg. Sajnos a kihalóban lévő szakmát a Felvidéken már csak páran űzik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »