Brazil tudósok visszautasítottak egy magas állami kitüntetést

Brazil tudósok visszautasítottak egy magas állami kitüntetést

Huszonegy brazil tudós visszautasította az egyik legmagasabb brazil állami kitüntetést tiltakozásul az ellen, hogy Jair Bolsonaro elnök eltávolította két neki nem tetsző kollégájuk nevét a kitüntetendők listájáról.

A legjelentősebb tudományos és technológiai teljesítményeket elismerő Nemzeti Tudományos Érdemrendet eredetileg 25 jeles tudósnak ítélték oda, az elnök azonban később lehúzta a listáról két olyan kutatónak a nevét, akinek a tevékenysége nem tetszett neki.

A kitüntetéstől megfosztott személyek egyike Marcus Lacerda, aki kutatásában az elsők között állapította meg, hogy hatástalan a Covid-19 ellen a malária és néhány autoimmun betegség kezelésére használt klorokin, amelyet Bolsonaro sokáig a koronavírus ellenszereként ajánlott a braziloknak.

Hírdetés

A másik szakember, akivel kollégái szolidaritást vállaltak, Adele Benzaken, akit 2019-ben, Bolsonaro hatalomra kerülése urán váltottak le az egészségügyi minisztérium HIV/AIDS-ügyi osztályának éléről.

A brazil elnököt kormányra kerülése óta súlyos kritikák érik a tudományos közösség részéről, amiért csökkentette a kutatási és technológiai kiadásokat, állandóan elveti a tudományos eredményeket és hamis információkat terjeszt, főleg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – írja az AFP.

Adele Benzaken a legnagyobb kitüntetésnek nevezte az AFP-nek nyilatkozva azt, hogy tudós kollégáik kiálltak kettejük mellett, és visszautasították az érdemrendet.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »