„Bravúros” intézkedés a dolgozók érdekében

„Bravúros” intézkedés a dolgozók érdekében

Magyarországon a gyenge fizetéseken túl más körülmények is nehezítik a munkavállalók életét. Sokszor fizetetlen túlórák, egyéb törvénytelenségek, bizonyos helyeken balesetveszélyes körülmények, ha baj történik, azt igyekeznek elkenni, tehát összességében nézve a rossz körülmények is körbehálózzák mindennapjaikat.

Két dolog szükségeltetik ahhoz, hogy itt változás állhasson be. Egyrészt kellenének erős szakszervezeti, érdekképviseleti szervezetek, másrészt szigorú munkaügyi és biztonsági ellenőrzések. Egyik sincs meg hosszú évek óta.

Innen nézve pozitívnak tűnik, amit a napokban jelentettek be. Március 1-től ugyanis megemelkedik a munkavédelmi bírságok összege. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a munkavédelmi bírságok alsó határa munkavállalónként a kétszeresére, azaz 100 ezer forintra emelkedik, a felső határ a jelenlegi tízszeresére, 100 millió forintra nő. A bírság összegét pedig többszörösére növelheti a szabálytalanságok száma, illetve a veszélyeztetés időtartamának mértéke.

Hírdetés

A gond csak az, hogy jelen körülmények között az egész nem más, mint látszatmegoldás Azért, mert lényegében nem lesz ellenőr, aki bírságol.

2022-ben például mintegy 14 ezer munkáltatót ellenőriztek, és 78 százalékuknál találtak is szabálytalanságot, úgy mint feketén foglalkoztatás, visszaélés a munka- és pihenőidővel, és a sor hosszasan sorolható. Csakhogy azt látni, tendencia, hogy évről évre csökken az ellenőrzések száma, viszonyításképpen 10-12 évvel ezelőtt akár még elérhették az évi 50-70 ezer ellenőrzést is.

Jól kimutatható tehát, hogy a kormány nem érdekelt abban, hogy fejlessze az ellenőrzéseket, ezzel egyre kiszolgáltatottabbá válnak a magyar dolgozók, hiába lett papíron szigorúbb a rendszer. Ha ezt mi látjuk, akkor nyilván ők is.

A tények alapján tehát a Fidesz gazdasági, munkaügyi politikája neoliberális szemléletű, tehát semmiféleképpen sem illiberális. Ami azt jelenti, az állam számos nemzeti szempontból fontos területről egyszerűen kivonul, magára hagyja az embereket, döntsenek sorsukról a vadkapitalista rendezési elvek.

Lantos János – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »