Putyin a kéten Kínába utazik. Találkozik Hszi Csin-pinggel

Putyin a kéten Kínába utazik. Találkozik Hszi Csin-pinggel

Nyitókép: SITA

Vlagyimir Putyin orosz elnök májusban Kínába látogat, ahol találkozik kollégájával, Hszi Csin-pinggel – jelentette ma meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Reuters. A kínai utazás lehet Putyin első külföldi látogatása a most megválasztott új ciklusban. A péntektől vasárnapig tartó választást éles bírálatok érték a Nyugat részéről, amely nem szabadnak nevezte azt, és elítélte, hogy Moszkva az oroszok által megszállt ukrán területeken is kiírta a választást.

Egyes külföldi diplomaták és politikai kommentátorok arra számítanak, hogy Putyin az új ciklusban Kínát választhatja első külföldi útja célpontjául. Kína, valamint India és Észak-Korea azon országok közé tartozott, amelyek gratuláltak Putyinnak az orosz elnökválasztás újabb győzelméhez.

Hírdetés

Oroszország és Kína az utóbbi időben megerősítette a kereskedelmi és katonai kapcsolatokat. Kínának Oroszországhoz hasonlóan nyugati szankciókkal kell szembenéznie, igaz, kisebb mértékben. Nem sokkal azelőtt, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, Putyin pekingi látogatása során a két ország közti „korlátlan” partnerségre tett ígéretet.

Putyin legutóbb tavaly októberben találkozott kínai kollégájával az úgynevezett új Selyemút-tervről szóló csúcstalálkozón. A kínai elnök korábban márciusban háromnapos látogatáson volt Moszkvában.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »