Botrány az Antall-tudásközpontban

Botrány az Antall-tudásközpontban

Azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól, és elbocsátották az Antall József Tudásközpont egyik irodavezetőjét, miután egy vezetői értekezleten védelmébe vette egyik kollégáját, aki lájkolta az olimpiaellenes kezdeményezést. Erről maga az érintett számolt be lapunknak. Szert Boglárka, az uniós kapcsolatokért felelős iroda – egyébként jogász végzettségű – vezetője azt mondta, a hétfő reggeli vezetői értekezleten közölték vele, hogy mivel az uniós kapcsolatokért felelős irodát beleolvasztották a Visegrádi Együttműködés (V4) ügyeiért felelős irodába, megszűnt a munkaköre, és aznap már ne is üljön vissza a helyére. Megkapta a felmondásról szóló papírt, a munkavégzés alól azonnali hatállyal felmentették, és belépőkártyáját is visszavonták.

Két hete számolt be arról a 444.hu, hogy az Antall József Tudásközpontban kirúgással fenyegetik azokat a dolgozókat, akik lájkolják az olimpiaellenes kezdeményezést. A portál beszámolója szerint Antall József néhai miniszterelnök fia, a közpénzből működő intézményt vezető Antall Péter a Facebookon egy zárt csoportban azt írta a tudásközpont munkavállalóinak: „Felhívom a figyelmeteket arra, hogy a finanszírozásunk az ME-ből jön (Miniszterelnökség). Nem szeretnék a munkatársaktól olyan posztokat, like-ot, amely az olimpiát támadja.” Majd hozzátette: mindenkinek lehet véleménye, de arra kérte a dolgozókat, ezt ne nyilvánosan fejtsék ki, mert árthatnak vele az intézménynek. „Aki önállósodni akar politikailag, exponálja magát más irányokban, annak azt üzenem, hogy nem kötelező itt dolgozni […] Mi nem állunk be a napi belpolitikai vitákba” – tette hozzá.

Szert Boglárka a Magyar Nemzetnek arról számolt be, hogy az említett vezetői értekezletre azt a fiatal kollégát is behívták, aki lájkolta a Facebookon a kezdeményezést, és szavai szerint ott mindenki előtt megszégyenítették. „Lájkolgatjuk a Nolimpiát?”, „Mit lájkolgatsz itt?” – ilyen és ehhez hasonló megjegyzések hangzottak el az irodavezető tájékoztatása szerint. Szert Boglárka erre jelezte, hogy ez nem jog szerinti viselkedés, és a véleménye miatt senkit nem érhet retorzió. Az esetet élénk vita követte a tudásközponton belül, és szavai szerint többek között Antall Péter felesége és szintén ott dolgozó testvére is jelezték neki, hogy nem kötelező családi alapítványnál dolgozni.

Hírdetés

A történtek után az irodavezető egy néhány perces késésért írásbeli figyelmeztetést kapott. Szert Boglárka elmondta: azért nem ért be pontosan a hivatalba, mert a lift, amivel ment volna, épp előtte ment el, és bár Antall Péter azzal ment, nem állította meg a záródó ajtót. Mire felért a következő fordulóval, mintegy négy percet késett. „Ekkor, az írásbeli figyelmeztetéssel lett egyértelmű, hogy megpróbálnak megválni tőlem” – fogalmazott a kirúgott irodavezető. Alig több mint egy hét elteltével, a hétfői vezetői értekezlet után pedig két ügyvéd adta át neki az írásbeli felmondást, amit egyértelműen retorziónak tart amiatt, hogy védelmébe vette a kollégáját. Szert Boglárka lapunknak azt mondta, nincs politikai ambíciója, még csak nem is az aláírásgyűjtésben nyilvánult meg, hanem civil kurázsiból, mert nem tartja normálisnak, hogy véleménye miatt valakit megbélyegezzenek. A közpénzből működő Antall József Tudásközpontnál pedig szerinte különösen figyelni kellene arra, hogy jogszerűen működjenek. Jelezte: a történtek miatt munkaügyi pert indít.

Az elbocsátással kapcsolatban megkerestük az Antall József Tudásközpontot, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy a kollégája melletti kiállása miatt bocsátották-e el az irodavezetőt, illetve valóban kérdőre vonták-e a vezetői értekezleten azt a kollégát, aki lájkolta az olimpia elleni kezdeményezést. Kérdéseinkre azt válaszolták, hogy a hatékonyabb és eredményesebb működés érdekében hónapokkal ezelőtt indítottak el szervezeti átalakítást, és e folyamat minden – így munkajogi – vonatkozása is a hatályos jogszabályoknak megfelelően zajlik.

Közben lassan a félidejéhez ér a 2024-es olimpia ellen, illetve a népszavazás kiírásáért indított aláírásgyűjtés, amelyhez Sólyom László volt köztársasági elnök is csatlakozott. Szűk két hét alatt már 90 ezer felett járhat azok száma, akik támogatják a Momentum Mozgalom kezdeményezését. Lapunknak a szervezetnél azt mondták, vasárnapi összesítésük szerint 70 ezren írták alá az íveket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017. 02. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »