Bős város a fejlődés útján – beszélgetés Fenes Iván polgármesterrel

Bős város a fejlődés útján – beszélgetés Fenes Iván polgármesterrel

Fenes Iván polgármesterrel beszélgettünk a városi beruházásokról, hitéletről, egyéb újdonságokról és jövőbeli tervekről. 

Az interjúból kiderül:

Mi a tapasztalata, hogyan viselték az emberek a Covid időszakot?

Amint láttam, sokakat megviselt az éttermek, vendéglátóipari egységek zárva tartása. Nem kellemes és nem kívánatos a műanyag-dobozokban való étel-szállítás. Az embereknek nagyon hiányzott a társadalmi élet, melynek hiánya biztosan nyomot hagyott az emberekben! A hivatalban az önkormányzat próbálta ezt az időszakot kihasználni úgy, hogy olyan dolgokat is elvégezzünk, amelyekre máskor nem volt lehetőségünk.

Mennyire jellemző Bősre a kivándorlás?

Vannak, akiket elszólítják Szlovákiából a tanulmányaik, de található köztük sok olyan személy is, aki a tanulmányai végeztével visszatér szülőföldjére. Ez nálunk is nagyban függ a fiatalok jövőképétől, az érvényesülésük milyenségétől.

Milyen beruházásokkal tudtak foglalkozni a tavalyi esztendőben?

Az egyik ilyen beruházás a bérlakásépítés.  Ez volt a legnagyobb beruházás, így a most átadott 27 lakással már több mint százhúsz bérlakásunk lett.

Van érdeklődés a bérlakások iránt?

Igen, hála Istennek! Kijelenthetem, hogy bizony már ezek az új bérlakások is megteltek.

Bősön sétálgatva láttuk, hogy a járdákkal is foglalkoztak.

Igen, szükség volt már erre is. Újítgatunk, szépítgetünk a lehetőségeinkhez mérten. Csak a Gyársoron ötszáz méter járdát, és itt is bent a városban szükség szerint megoldottuk. Például a művészeti alapiskolánál kialakítottuk az új teret, majd a parkolót, és el is neveztük az iskolát Csörgő Zsuzsa emlékére. Ő egy híres, bősi természetfestő, művész volt, aki tíz évvel ezelőtt hunyt el.

Úgy tudjuk, az utak rekonstrukciójára is sor került

Igen, néhány útszakasz modernizációjával is tudtunk foglalkozni. Közöttük egy 500 méteres szakaszt leaszfaltoztunk a Varjasi úton. Erre a részre mindig rengeteg panasz érkezett a lakosainktól. Ezt követte az új út környezetének a rendbetétele.

Legutóbb, amikor itt jártunk, megemlítette a tűzoltószertár bővítésének tervét is. Hogy állnak a munkálatok?

Tavaly zajlott a munkálatok nagyja, jelenleg már az utolsó simításokkal foglalkozunk. Mostanság már csak a benti részén dolgoznak, de ott is csak kisebb munkálatokkal. Ami a szertár bővítését illeti, megközelítőleg 29 000 eurót kaptunk rá, ám a költségek körülbelül százezer euróba kerültek. A fennmaradó összeget saját forrásból pótoltuk.

Az épület kibővített része mit takar?

Van két garázs, és egy terem a régi muzeális értékű fecskendők, felszerelések részére. Ezekből tervezünk itt majd kiállítást szervezni is. Emellett hála Istennek, kaptunk egy újabb tűzoltóautót is.

Terveik közé sorolták a temetőben szükséges munkálatok elvégzését. Sikerült ezt megvalósítani?

Igen, bekerítettük a temető nagy részét (beton kerítés), amely stabil és szép lett. Strapabíró fajtát választottunk. Oda még készül egy kovácsoltvas kapu is.

Mit lehet tudni a net-és televízió-szolgáltatásról?

Meg kell jegyezzem, Bősön lezajlott az optikai kábelek elhelyezése. A munkálatok, sajnos sok bosszúságot is okoztak, de jelenleg már az utolsó szálakon dolgoznak a szakemberek. Ezáltal mindenkinek lehetősége van gyors és minőségi szolgáltatásra. Végső soron szükség is volt rá.

Vásári forgatag Bős őszi pompájában – Képekkel

Nagyon szép lett a bősi kultúrház. Mikor sikerült megvalósítani a rekonstrukciót?

A közelmúltban készült el. Rengeteget dolgoztak rajta a festők, asztalosok… Amit lehetett, megcsináltunk, még a konyhát is felújítottuk.

 

Hírdetés

Ezt is pályázatból finanszírozták?

Nem, erre hála Istennek a saját költségvetésünkből tudtunk pénzt szánni. Már nagy szükség volt ezekre a munkálatokra.

Együtt szórakozott a bősi nagy család – Képekkel

Láttuk, hogy a plébánia környéke is szépen kiépült.

A plébánia melletti területen egy közösségi házat is felépítettünk, ezekbe a munkálatokba is teljes mértékben besegített Bős városa. Antióchia Közösségi Ház lett a neve, mivel a templomunk is Antióchiai Szent Margitra van felszentelve.

Mit terveznek ide a közösségi házba?

Bízunk benne, hogy amennyiben a koronavírus-járvány is engedi, ebben a közösségi házban is megindult majd az élet. Gyakorlatilag már be is bútoroztuk.

Az Esperes Úr először a rózsafüzér társulat tagjait hívja meg, de a böjti időszak alatt egy előadássorozat is indul, amelyen a hit és a valláshoz közeli témák hangzanak majd el. Minden érdeklődőt szeretettel várunk majd.

 

Mi a céljuk a közösségi házzal?

Azt akarjuk elérni, hogy a közösségi ház otthont adjon a hívők számára, meg azok számára is, akik valamilyen módon közel érzik magukat az egyházhoz. Továbbá azt is szeretnénk, hogy a gyermekeink elsőáldozási, illetve bérmálkozási felkészítői órák itt legyenek megtartva. Emellett a házasulandók részére tartandó oktatás helyszínéül is szolgál majd.

De nem titkolt szándékunk az sem, hogy az egyházközösségi rendezvények során ez az épület nyitott ajtókkal várná a jelenlévőket.

“Krisztus az Isten ereje és bölcsessége” – a Betegek világnapján mutattak be szentmisét Bősön

Hogyan viselték a szentmise-közvetítéses időszakot?

Először elmondhatatlanul furcsa volt. Üres templomban mutatta be az esperes-plébános a szentmisét. Fájt a szívem ezt látva. Hálával tartozom az Úrnak, hogy mindig közvetíteni tudtuk a szentmisét. Nagy volt rá az igény. Igaz, idővel megszoktuk, de természetesen az nem volt az igazi.

Mi újság a sport területén?

A lakosok és csapatok szerencsére rendszeresen sportolnak és készülődnek az idényre. Meg kell, hogy jegyezzem, már nagyon hiányoznak a vasárnapi mérkőzések és egyéb sportrendezvények, találkozások.

Az embereknek már nagyon hiányzik a társadalmi élet. Önök mit terveznek annak érdekében, hogy ez változzon?

Szeretnénk megszervezni az összes tervezett rendezvényünket, amellett arra is törekszünk, hogy visszatérjen a mozgalmasabb élet a városba. Ilyen esemény pl. a bőgőtemetés, a március 15-i ünnepség vagy a járási Szent Flórián-ünnepséget, és a Csemadok-ünnepélyt is említhetném.

Sokat teszünk azért, hogy sportélet is tovább működjön. Célunk, hogy a társadalmi élet fellendüljön, és az emberek “kiszabaduljanak” a koronavírus-járvány okozta bezártságból.

 

Ezen kívül még mi várható a városban?

Bős város kül- és belterületének további szépítgetését tervezzük, amellett, hogy több járda- és parkoló kialakításán is dolgozunk. A Temető utcában, a kultúrház mögött egy új hidat építünk majd (a meglevő teherbírása jelentősen csökkent).

 

Zárásképpen, de nem utolsó sorban, mi újság Bősön a kerékpár-utak terén?

Hála Istennek, erre a célra nemrég nyertünk egy közös pályázatot, amelyből megvalósítjuk.

Ez a bicikliút a bősi vízerőműtől indulhat Nyékvárkonyon keresztül Dunaszerdahely felé, majd Galántáig tart. Ezzel egyúttal bekötik a bősi kerékpárutat a nemzetközi vérkeringésbe. A régi vasút helyén, a kanális mellett fog elterülni. Legfontosabb az, hogy olyan helyre kerüljön, ahol a területrendezés rendben van.

Ez a bicikliút Bős városban is végigmegy majd, vagy csak a külterületén helyezkedik el? 

Igen, nekünk is be kell kötnünk a város belterületére is.

 

Hogyan viszonyul ahhoz, hogy állandóan tenni kell valamit és nincs megállás?

Ilyen az élet, hozza az egyik feladatot, a másik után. De nem is bánom, hogy ez így működik, csak egészséget adjon mindnyájunknak a Mindenható, akinek hálás vagyok mindenért, amit kaptam. Tudom és érzem, hogy felelősséggel tartozunk az embereknek. Kitartást, türelmet és sikereket kívánok a Tisztelt Olvasóknak. Remélem, mihamarabb találkozhatunk.

 

Köszönöm a beszélgetést, minden jót kívánunk Önöknek.

Én is köszönöm a Körkép szerkesztőségének és olvasóinak az érdeklődését. Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »