Borturisztikai központ nyílt Párkányban

Borturisztikai központ nyílt Párkányban

A borkultúra vidékeinken egyre inkább előtérbe kerül. Ez a Felvidék déli részére érvényes a leginkább, ahol nemcsak régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek, s jó híre a borosgazdáknak, de adottak az éghajlati feltételek is a borkultúra fejlesztéséhez.

A szocializmus idején ezt igyekeztek tönkretenni, és a más országokból való behozatal által teljesen lezüllesztették és ellehetetlenítették a szőlő- és bortermelés lehetőségeit.

Borosgazdáinknak köszönhető, hogy ezeket a nehéz időket is sikerült átvészelni, kitartással foglalkoztak a szőlőműveléssel, s ma remélhetőleg elindultunk a borkultúra nemes műfajának egyre magasabb szintű fejlesztése útján.

Párkány központjában a minap ünnepélyes keretek között megnyitották a Borok Házát, melynek házigazdája a fiatal Pereszlényi Csaba, a Szlovákiai Agrárkamara borászatért felelős falugazdásza.

A megnyitón neves borosgazdák, szakemberek és más vendégek is részt vettek, nemcsak belföldről, de az anyaországból, sőt Erdélyből, Vajdaságból is érkeztek bortermelő vendégek, köszönhetően Geönczeöl Attillának, az ismert borász szakembernek, aki a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásának elnöke.

Geönczeöl Attila köszöntötte a vendégeket, majd ismertette a Borok Háza projekt ötletét, és terveit.

Hírdetés

Párkány kapu Magyarország felé, s ezért is jelentős ez a hely, mint a borkultúra központja. A környéken négyezer hektáron termesztenek szőlőt, több tucat regisztrált borász van, illetve több ezer kistermelő, akikért ez az intézet tenni tud valamit. 

Fontos feladata a háznak, hogy segítse a borászokat, a marketingmunkát részben vagy egészében felvállalja. A borok népszerűsítése mellett konferencia- és oktatóközpontként, valamint borbárként is funkcionál a ház” – ismertette. 

Geönczeöl Attila üdvözölte a megjelent vendégeket: Ökrös Oszkárt, a magyar Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárát, Mészáros Balázs főosztályvezetőt, Czimbalmosné Molnár Évát a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának főosztályvezetőjét, valamint Forró Krisztiánt, a Szövetség országos elnökét.

Ökrös Oszkár ünnepi köszöntőjében gratulált a Borok Háza projekt megvalósításához, amelyet  egy nagyon jelentős helyen hoztak létre magyarországi támogatással. A Schams Ferenc Terv részeként létrejött intézmény, melyet nemzeti sikernek is nevezhetünk, közösségi tulajdon, s a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása kezeli.  

Nekünk, borkedvelőknek pedig hálával kell azoknak adóznunk, akik e nemes nemzeti értékünkért sokat dolgoznak” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. 

Az estet a megjelent barátok koccintással, kellemes társalgással folytatták. A Borok Háza különböző programok szervezésével is várja majd a látogatókat.

Dániel Erzsébet/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »