Börtönbüntetésre és 530 ezer dolláros kártérítésre ítélték Bródy János fiát Amerikában

Börtönbüntetésre és 530 ezer dolláros kártérítésre ítélték Bródy János fiát Amerikában

Két év börtönbüntetésre és mintegy 530 ezer dolláros kártérítés megfizetésére ítélték Bródy Miklós Dánielt, az ismert magyar zenész, Bródy János fiát, miután megtorlásképpen szabotálta korábbi munkahelyének belső informatikai rendszereit. A San Franciscóban élő 38 éves férfi a First Republic Bank munkatársa volt. A bank 2023. május 1-jén bezárt, azt a JPMorgan Chase-nek adták el.

Hírdetés

Bródy Dániel a neves San Francisco-i pénzintézet, a The First Rebuplic Bank alkalmazottja volt egészen addig, amíg ki nem derült, hogy a belső rendszerhez kapcsolódó védett gépéhez csatlakoztatott egy olyan adathordozót, amelyen pornográf tartalom volt. A cég biztonsági osztálya ezt észlelve, azonnal fegyelmi eljárást indított és hamarosan meg is váltak a magyar férfitól, aki úgy döntött, hogy bosszút áll a munkaadóján.

Az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) közleménye szerint Bródy Miklós Dánielt 2020. március 11-én bocsátották el a bank kötelékéből, ahol felhőmérnökként dolgozott. A férfi 2014 óta él az Egyesült Államokban.

Az elbocsátást követően Bródy Miklós Dániel nem volt hajlandó visszaadni a munkahelyi laptopját, ehelyett a még aktív céges fiókját arra használta, hogy belépjen a bank számítógépes hálózatába, és ezzel – a becslések szerint – mintegy 230 ezer dolláros kárt okozott.

Többek között törölte a bank egyes kódtárolóit, rosszindulatú szkriptet futtatott, gúnyolódásokat hagyott a banki rendszer kódjai között, és más banki alkalmazottaknak adva ki magát, munkameneteket nyitott a nevükben. Emellett elküldte magának az egyik védett banki kódsort is.

Az amerikai igazságügyi minisztérium dokumentumai szerint Bródy Miklós Dániel 2023 áprilisában bűnösnek vallotta magát.

A jogerős ítéletet 2023. december 11-én hozták meg: a 38 éves férfit 24 hónap börtönbüntetésre és mintegy 530 ezer dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték – közölte Ismail J. Ramsey, az Egyesült Államok ügyésze és Shawn M. Bradstreet, az Egyesült Államok Titkosszolgálatának (USSS) megbízott különleges ügynöke.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »