Börtönbüntetés megkezdése helyett inkább italozott és késelt a szerelmes bűnöző

A Fővárosi Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt vádat emelt egy 26 éves, többszörös visszaeső férfival szemben, aki még 2016. október 25-én, hajnalban – italozást követően – szerelemféltésből megszurkálta az ő és élettársa alkalmi ismerősét.

A vádlott és élettársa előző este egy Budapest, XXII. kerületi vegyesboltban italoztak, ahol megismerkedtek a későbbi sértettel és annak barátjával. Nem sokkal később az italozás a sértett barátjának lakásán folytatódott, ahol a sértett szexuális közeledése miatt a vádlott az élettársát pofon ütötte, míg a sértettel szóváltásba keveredett, aki erre kihívta a rendőrséget. Ezt a vádlott nem várta meg, és a helyszínről elmenekült, mivel egy korábbi jogerős szabadságvesztés büntetés letöltését nem kezdte meg. A férfi azonban a rendőrök távozása után visszatért, és egy kb. 8 centiméter pengehosszúságú késsel a sértettet az arcán, a gyomortájékán és a felkarján megvágta, megszurkálta.

Hírdetés

A főügyészség a bíróságra benyújtott vádiratában az új büntetőeljárási kódex adta lehetőségeket kihasználva alternatív büntetési indítványt is tett. Ennek lényege, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekményt beismeri, úgy konkrét büntetés, 4 év 6 hónap szabadságvesztés, és 4 év közügyektől eltiltás kiszabását kéri.

Ezen új eljárási szabály szerint a tárgyalás előkészítése során történő beismerésnek és a tárgyalás jogáról lemondásnak a vádlottra nézve az az előnye, hogy ha tettét megbánja, avagy védekezését cáfolhatónak tartja, és ezért beismer, akkor az ügyészi indítványnál súlyosabb büntetést nem kaphat. A büntetőeljárás pedig felgyorsul azáltal, hogy a tanúk, szakértők bírói szakban történő meghallgatására már nem kerül sor, és ha a bíróság ésszerű kételyt nem lát a beismerés önkéntessége, valamint a bűncselekmény bizonyítottsága felől, akár nyomban jogerős ítéletet hozhat – írja az ügyészségi honlap.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »