Boris Johnson akár bele is bukhat a “hozz piát!” partiba

Boris Johnson akár bele is bukhat a “hozz piát!” partiba

A „hozz piát!” partinak vége: Boris Johnsonnak távoznia kell a britek többsége szerint.

Sokáig tagadta, végül csak egy fényképes bizonyíték után ismerte el Boris Johnson, hogy feleségével együtt ő is részt vett a saját hivatala és rezidenciája kertjében rendezett kerti partin, amelyre személyi titkára azzal a megjegyzéssel küldte szét a meghívókat, hogy „hozd a saját piádat!”. Negyvenen gyűltek össze 2020. május 20-án, abban az időszakban, amikor a Johnson vezette brit kormány a járvány kezdetén a legszigorúbb korlátozásokat, köztük a közösségi távolságtartás szabályait vezette be.

Ez utóbb miatt az emberek szinte egyedül haltak meg, és temetésükön is csak a legközelebbi hozzátartozók közül néhányan vehettek részt. A Downing Streeten megtartott buli kiverte a biztosítékot: elsőként saját konzervatív, veterán párttársai követelik Johnson távozását, a britek többsége szerint pedig le kellene mondania posztjáról. Ezt egyelőre nem lépte meg abban a reményben, hogy egy vizsgálat felmenti majd bűnei alól.

A pályafutását újságíróként kezdő, majd képviselőként, londoni polgármesterként, külügyminiszterként, végül kormányfőként ténykedő Boris Johnsonnak nem ez az első baklövése. „Festett szőke haja van, duzzadó ajkai és acélkék tekintete, mint egy szadista ápolónőnek az elmegyógyintézetben” – így vélekedett például Hillary Clinton demokrata elnökjelöltről.

Részt vett-e a Downing Streeten 2020. május 20-án a „hozd a saját piádat!” fedőnevű buliban? – csak erre az egy kérdésre várt választ Boris Johnsontól párttársa, Douglas Ross, a skót toryk vezére.

Ez az időszak volt a brit kormány által, a járvány miatt elrendelt korlátozások csúcspontja. Napokkal korábban engedélyezték csak, hogy a britek egyetlen, másik háztartásból származó személlyel találkozhassanak kizárólag a szabadban, amennyiben legalább két méteres távolságra vannak egymástól.

Hírdetés

Több, különböző háztartásban élő személy találkozása szigorúan tilos volt.

A miniszterelnök hivatalában, a legendás 10-es házszám alatt viszont épp ezen a langymeleg tavaszi napon laza, italozással egybekötött kerti partit tartottak mintegy negyven vendég, köztük a miniszterelnök és felesége, Carrie részvételével – értesült a Sky News.

Ha ez valóban így történt, akkor maga a kormányfő, Boris Johnson szegte meg azokat a rigorózus előírásokat, amelyeket az általa vezetett kabinet léptetett életbe a járvány megfékezése érdekében.

A britek több mint fele úgy véli: le kellene mondania a miniszterelnöknek

A YouGov friss közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy véli, hogy a miniszterelnöknek le kellene mondania a partygate miatt.

Az 5931 válaszadó egynegyede, 27 százaléka szerint Johnsonnak maradnia kellene a posztján, míg 17 százaléka tanácstalan a kérdésben.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »