Bolygók ölelésében (Éjszakai piknik az Olt partján)

Bolygók ölelésében (Éjszakai piknik az Olt partján)

Július elsejéről másodikára virradó éjjel több mint 30 fejlámpa fénye világította be az Olt partját Sepsiszentgyörgy és Szotyor között. A SpacePicnic elnevezésű rendezvény kirándulással kezdődött, ahol a fiatalok Gheorghiță Raymond vezetésével közel 6 kilométert tettek meg az éjszakai piknik helyszínéig. A sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Iroda által szervezett rendezvény ürügyeként a Szaturnusz, a Jupiter, a Mars, a Vénusz és a Merkúr együttállása szolgált, erre az égi jelenségre már sokan felfigyeltek az elmúlt hónapokban.

 A kirándulásról megérkezve hangulatos fáklyafények, kisebb tábortűz, valamint az autóval és biciklikkel érkezők fogadták a gyalogos csapatot. Az éjszaka folyamán teleszkópok és lelkes fiatal amatőr csillagászok mutatták be a résztvevőknek az óránként megjelenő égitesteket a Szotyor melletti horgásztavak szomszédságában. A sorra kifényesedő bolygók, a Plejádok csillagcsalád és egyéb csillagképek mellett a Szaturnusz gyűrűje és a Jupiter viharos felületének látványa tárult a szemünk elé. A teleszkópok felől hallható „váú” és „tyűha” felkiáltások igazán felcsigázták a sorban állók kíváncsiságát, mindenki várta, hogy belenézhessen a távcsőbe.

Hírdetés

A megfigyelés, a halk gitárszó és az asztronómiai beszélgetések egészen hajnalig tartottak. A felkelő Nap gyönyörű színeire kezdett szedelőzködni a kitartó csapat, majd ki autóval, ki gyalogosan tért vissza a városba. A fiatalok tartalmasnak és különlegesnek tartották az eseményt, az Ifjúsági Iroda tervezi a folytatást.

Ferencz Júlia


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »