Böjti finomságok. RECEPTEK

Böjti finomságok. RECEPTEK

Böjti finomságok. RECEPTEK szaszifanni2023. 03. 21., k – 09:49

Hogyha szeretnénk egy kicsit böjtölni, de nem tudjuk, mit főzzünk, itt egy kis segítség!

40 perc
Túrós krumplibabák

Hozzávalók (4 személyre): 250 g burgonya, 100 g túró, 50 ml kefir, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, só, olaj.

1. A krumplit megpucoljuk és lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Hozzáadjuk a krumplihoz a túrót, a zúzott fokhagymát, a sót, a kefirt, a tojást, és jól összekeverjük az egészet.

2. Forró olajban egyenként kisütjük a krumplibabákat.

Kínálhatjuk tejföllel, friss zöldségekkel, de köretnek is remek.

40 perc
Sajtos palacsinta

Hozzávalók (4 személyre): 500 ml tej, 2 tojás, 10 ek. finomliszt, 200 g olvasztott sajt, 2 ek. mustár, metélőhagyma, só, olaj.

1. A tejet, a tojást és a lisztet összedolgozzuk sima tésztává, majd hagyjuk pihenni egy ideig. A palacsintákat enyhén kiolajazott tepsiben kisütjük, majd meleg helyen állni hagyjuk.

Hírdetés

2. Összekeverjük a sajtot a mustárral, az apróra vágott metélőhagymával és egy csipet sóval. Minden palacsintát megtöltünk a sajtos töltelékkel, majd feltekerjük őket.

Reszelt sajttal és tartármártással tálaljuk.
 

50 perc
Borsós-sajtos golyócskák

Hozzávalók (4 személyre): 350 g szárított borsó, 60 g kemény sajt, 1 tojás, 1 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, petrezselyemzöld, só, őrölt fekete bors, olaj a sütéshez.

1. A borsót 1,5 liter vízben puhára főzzük. A megfőtt borsót lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni.

2. Hozzáadjuk az olajat, a sót, a borsot, a tojást, a reszelt sajtot és a zsemlemorzsát, hogy a keverék elég sűrű legyen. A masszából kis golyókat formázunk, majd forró olajban aranyszínűre sütjük őket.

20 perc
Lencsés rizs

Hozzávalók (4 személyre): 500 g lencse, 2 nagy sárgarépa, 120 g rizs, 1 nagyobb hagyma, 500 ml zöldségalaplé, só, olaj, zöldpetrezselyem.

1. A lencsét egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, másnap pedig sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és hagyjuk lecsepegni.

2. A hagymát finomra szeleteljük, a sárgarépát apró kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldjét szintén finomra metéljük.

3. Egy serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselymet, és rövid ideig pároljuk. A zöldségeket összekeverjük a lencsével.

4. A rizst a zöldséges alaplében puhára főzzük, még forrón összekeverjük a zöldséges lencsével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »