Bogár László: Másik valóság

…ha ennyire független, kiegyensúlyozott és sokoldalú az Index, akkor most miért érzi veszélyben a létét, és miért koldul könyöradományokért? Talán csak nem azért, mert a „globalogazdi”, akitől viszont nagyon nem volt független, és ma sem az, mostanában mintha elengedte volna a kezét, mint nemrég a Népszabadság nevű, persze szintén független, kiegyensúlyozott és sokoldalú médiumét is..

Nekem nem nagyon volt szerencsém az Index független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásához

A tény, a valóság és az igazság fogalmai az emberi létezés legkényesebb összefüggéseit írják le. Minden emberi konfliktus arra a súrlódásra épül, ami abból adódik, hogy mindenki a saját, személyes valóságát véli az „egyetlen” valóságnak, miközben persze sejti azt is, hogy minden együttműködés lehetetlenné válik, ha nem hajlandó valamilyen szintig elfogadni, sőt, döntéseiben, cselekedeteiben érvényesülni hagyni „mások” valóságát is.

Az tehát az emberi lét természet adta állapota, hogy különböző narratívák, vagyis világot elbeszélő módok csatáznak egymással szüntelen. Mert minden lény azt tekinti ténynek, valóságnak, igazságnak, ami az ő belső univerzumában annak látszik, és feszültséget kelt benne minden más lénynek a hasonló törekvése, mert az övétől eltérő elbeszélési módok léte, ha rejtett módon is, állandó kihívás az ő önazonosságával szemben. Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy míg a régi korokban minden ember minden tudása és információja saját közvetlen tapasztalatból származott, hisz maga a lét egészen közvetlen volt mindenki számára.

Napjainkra azonban a helyzet gyökeresen megváltozott. Ma már minden (inkább csak vélt, mint valós) tudásunk, információnk valamilyen közvetítőn keresztül jut el hozzánk, amit görög-latin szóval médiának nevezünk. És a világ felfoghatatlanul bonyolult komplexitása következtében esélyünk sincs arra, hogy minden hír és tudás igaz voltának mi magunk „járjunk utána”. Magyarország egyik legismertebb online hírportálja, az Index, az alábbi nyitóüzenetet küldi el mostanában nap mint nap sok-sok olvasójának: „Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne? Nincs másik valóság, nincs másik Index. Támogasd a fennmaradásunkat! Nincs másik olyan, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik.”

Hírdetés

Bontsuk ketté ezt a figyelemre méltó üzenetnyalábot annak érdekében, hogy minél pontosabban tudjuk értelmezni. Az egyik üzenet létfilozófiai mélységű, s elég határozottan rögzíti, hogy nincs másik valóság. És persze nincs másik Index sem, hisz a valóság és az Index evidens módon egy és ugyanaz. Tehát, ha bárki „néha úgy érzi”, hogy van „másik valóság” (az Indexen kívül), akkor az súlyos tévedésben van, mert nincs másik valóság. A másik, ehhez szorosan kapcsolódó üzenetnyaláb viszont az Index anyagi támogatására szólítja fel az olvasókat. Annak az Indexnek a támogatására, amely, mint a kiáltvány fogalmaz, független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. A valóság minél sokoldalúbb bemutatására? De ha éppen az előbb hangzott el, hogy nincs két valóság, csak az az egy, amely történetesen az Indexé, akkor ezt mégis miképpen értsük?

E paradoxon mélyszerkezetének megvilágítása érdekében három olyan esetet szeretnék röviden az olvasó megértő kegyeibe ajánlani, amikor közvetlenül megtapasztalhattam, hogy miként is mutatja be sokoldalúan az Index a valóságot. Amikor először tettek Indexre, vagyis szerepelhettem az Index hírportálon, a rólam szóló hír az alábbi mondattal kezdődött: „Jogtanácsosunk javaslatára nem fogom leírni ebben a cikkben, hogy Bogár László a nemzet hülyéje.” Mindez egy vasárnap esett meg, és ingyenreklámnak nem volt rossz, mert több mint egymillióan kattintottak rá. Másnap egy egyetemi hallgatókból álló csoport meghívására tartottam előadást, ahol, mint mondták, nagyjából harmincan szoktak lenni. Ám a szervezők már az aulában vártak azzal, hogy megváltozott a helyszín, mert nagyjából ötszázan várnak rám. Nagyon jó hangulatú beszélgetés volt egyébként, de a vége felé többen elmondták, hogy valójában csak azért jöttek el, mert tegnap olvasták az Indexen, hogy a tanár úr a nemzet hülyéje, és eljöttünk már, hogy lássuk, hogyan néz ki.

A másik „Indexre tevésem” is hasonlóan tárgyilagos és a valóságot sokoldalúan bemutató volt, de ennek vizuálisan is nyomatékot kívántak adni a rólam szóló cikk elején. Ezért egy evolúciós nonszensz lettem a képen sárkánykarmokkal és polipcsápokkal, igazi félelmetes szörnyeteg. Az unokáim szerint, akik imádták, ez a rólam készült legütősebb kép, igazi cukiság, ahogy az Indexen szokták írni. A harmadik esetben egyetlen fogalomba sűrítette össze az Index szerkesztője a lényeget, és ez a „bogártankönyv” volt, az állítván, hogy a Fidesz-kormány ezt a sok szörnyűséget a „bogártankönyvre” építve teszi.

Összefoglalván most már mondandóm lényegét, tudatában vagyok annak, hogy szerény személyem viszonylag kis minta a magam három Indexre tételével, de nekem valahogy nem nagyon volt szerencsém az Index független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekvéséhez. Ám tele vagyok reményekkel, hogy még lesz, vagy legalábbis lehet. Bár végezetül azért érdemes lenne kicsit elmerengeni azon is, hogy ha ennyire független, kiegyensúlyozott és sokoldalú az Index, akkor most miért érzi veszélyben a létét, és miért koldul könyöradományokért? Talán csak nem azért, mert a „globalogazdi”, akitől viszont nagyon nem volt független, és ma sem az, mostanában mintha elengedte volna a kezét, mint nemrég a Népszabadság nevű, persze szintén független, kiegyensúlyozott és sokoldalú médiumét is?

Hát, ez nagy csapás, kedves Index, és mélységesen átérzem az aggodalmaidat. Mint ahogy abban is teljesen egyetértünk, hogy nincs két valóság. Sőt, attól tartok, számodra rövidesen egy sem lesz. És akkor végre már valóban független, kiegyensúlyozott és sokoldalú lehetsz majd. Hát, csak hajrá, tudod, innen szép győzni!

mho


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »